Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."η διαπραγμάτευση και οι ευθύνες"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Εάν εξετάσει κάποιος προσεκτικά μία προς μία τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ούτε μία που να επιβαρύνει τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Αντιθέτως, στις προτάσεις περιλαμβάνονται μέτρα αναδιανομής ύψους 1 δισ. ευρώ για τις επικουρικές, τη 13η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων και το ΕΚΑΣ των φτωχότερων στρωμάτων.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η αισθητή ανακούφιση που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα από την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ -του πλέον άδικου φόρου- από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι η πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, παρά τους αναγκαστικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς μέσα στους οποίους εφαρμόζεται, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

Τα εισπρακτικά μέτρα ύψους 4,9 δισ., από τα οποία 1,5 δισ. από συμπράξεις με ιδιωτικούς ή διακρατικούς οικονομικούς φορείς, επίσης δεν επιβαρύνουν τα λαϊκά ή τα μεσαία στρώματα. Τα εισπρακτικά μέτρα υπολογίζεται να προέλθουν από το χτύπημα της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, του λαθρεμπορίου. Τα έσοδα προέρχονται ακόμη από την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τον διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών και των αδειών για τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς την έκταση της φοροδιαφυγής ή και της φοροκλοπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε πέρυσι στη Μύκονο, παρά την αλματώδη αύξηση των επισκεπτών, ήταν μειωμένος κατά 30%. Θα μπορούσαν ορισμένοι, αφελώς, να αποδώσουν τα μειωμένα έσοδα στις αναδουλειές των σελέμπριτι που κατακλύζουν το νησί των ανέμων για να ξεφαντώσουν, ενίοτε με επιδεικτικό τρόπο.
Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι πλουτίζουν με τρόπο προκλητικό, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα δημόσια έσοδα. Νοιάζονται για το τομάρι τους και αδιαφορούν για την κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα που θα συνεχίζουν τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Ούτε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ούτε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους προχωρούν παρά τις δυσκολίες. Οι μνημονιακές πολιτικές ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο οι ευθύνες αυτών που οδήγησαν τη χώρα στη μέγγενη είναι μεγάλες και πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων που εγκλώβισαν τη χώρα στην παγίδα χρέους και στη συνέχεια στις σκληρές μνημονιακές πολιτικές, πληγώνοντας βαθιά την ελληνική κοινωνία. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...

πηγή: avgi.gr κύριο άρθρο > Η διαπραγμάτευση και οι ευθύνες

 ..."η διαπραγμάτευση και οι ευθύνες"...(>άρθρο<)

..."ιστογρμμή"...