..."για μια λίστα μεταρρυθμίσεων made in greece"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Μεταρρυθμίσεις "ελληνικής ιδιοκτησίας", όπως τις χαρακτήρισε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να τεθούν προς έγκριση ώς την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου προκειμένου να εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Κύκλοι των δανειστών ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια "θεαματική" πρωτοβουλία από την κυβέρνηση ώς την Παρασκευή ώστε να αποφασιστεί μια πρώτη χαλάρωση στη χορήγηση ρευστότητας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο "Guardian" στο twitter, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει τα 1,9 δισ. ευρώ (κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν "ικανοποιήσει" τους πιστωτές της.

Η σχετική λίστα, όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, επ' ουδενί θα περιέχει υφεσιακά μέτρα όπως περιελάμβανε το "e-mail Xαρδούβελη".

Ο αναλυτικός κατάλογος με κοστολογημένες τις μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες -με κορμό τη "λίστα Βαρουφάκη-, τις ακόλουθες ενότητες:
- Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Απονομή δικαιοσύνης.
- Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Κοστολογημένη πρόταση αντικαταστάσης του ΕΝΦΙΑ, με την άμεση εφαρμογή μέτρου ή μετρων που εξασφαλίζουν ισοδύναμα έσοδα με τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο οι πιστωτές πιέζουν ζητώντας να παραμείνει σε ισχύ.
- Πρόταση στοχευμένων ενεργειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για περιορισμό δαπανών.
- Πακέτο κοστολογημένων προτάσεων που θα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
- Πρόταση για τον τρόπο διοχέτευσης του πακέτου Γιούνκερ.
- Αποκρατικοποιήσεις.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, μακριά από τα υφεσιακά μέτρα και το e-mail Xαρδούβελη. Έτσι λοιπόν παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζει το πρόγραμμα, αλλά με απόλυτη ελευθερία και βούληση σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα επιτευχθούν.
Το θέμα απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου για την οικονομική πολιτική Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη καιτουυπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο μικροσκόπιο της σύσκεψης τέθηκαν οι λίστες που θα δοθούν στους πιστωτές, τονίζοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να είναι έτοιμη το συντομότερο. Ακόμη στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα το κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.
Όπως αποφασίστηκε, οι ελληνικές αρχές θα «παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς ημέρες», οι συνομιλίες θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ενώ οι αποστολές για τα τεχνικά στοιχεία θα γίνονται στην Αθήνα, με στόχο την άμεση δυνατή σύγκλιση του Eurogroup.

Νωρίτερα χθες, από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι θα λάβει λίστα με στοιχεία από τους τεχνικούς συμβούλους, στους οποίους και θα ανταποκριθεί άμεσα. Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τους ισχυρισμούς ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας», σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Εξάλλου, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν λεπτομέρειες και εξειδίκευση επί νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως:
- Μεταρρύθμιση πολιτικής ΦΠΑ, διεύρυνση ορισμούφορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, κατάργηση φορολογικής αμνηστίας, περιουσιολόγιο.
- Αντιμετώπιση διαφθοράς και λαθρεμπορίου καυσίμων/τσιγάρων.
- Ενίσχυση γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
- Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων.


..."για μία λίστα μεταρρυθμίσεων made in greece"...(>άρθρο<)

υπογραμμίσεις & τίτλος ..."ιστογραμμή...