Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."η μεταναστευτική πολιτική της χώρας"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (*)

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός σε όλα τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών. Φταίει το Δουβλίνο ΙΙ (ή ΙΙΙ) που τους εγκλωβίζει εδώ. Φταίνε οι ξένοι που έρχονται, οι διακινητές που τους φέρνουν και η Τουρκία που τους αφήνει να περνούν. Φταίει που τα σύνορα είναι ξέφραγο αμπέλι. Φταίμε εμείς που δεν τους δίνουμε χαρτιά να φύγουν από δώ.

Μύθοι. Το μεταναστευτικό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα γιατί ασχολείται με διαχείριση ανθρώπων. Είκοσι και πλέον χρόνια τώρα, το μεταναστευτικό αντιμετωπίστηκε ως ένα αναγκαίο κακό. Πρόβλημα από τη φύση του. Και η διαχείρισή του συνέτεινε στη διατήρηση των μεταναστών σε περιθωριακό ρόλο, έτσι ώστε η ένταξή τους στην οικονομική διαδικασία να τους οδηγεί στην αποδοχή μιας κατώτερης θέσης.

Την εποχή της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης των δεκαετιών του '90 και του 2000, οι μετανάστες προσέφεραν το φτηνό εργατικό δυναμικό για τη διατήρηση μιας ανθηρής ζωής για τους εγχώριους μικρούς και μεγάλους κεφαλαιοκράτες. Και μέσα σ' αυτούς κατεξοχήν και τα μικρά οικιακά και αγροτικά νοικοκυριά, που στηρίχτηκαν σε αυτήν ακριβώς τη βοήθεια. Όταν όμως η ανάπτυξη κάμφθηκε, οι μετανάστες περίσσευαν και έπρεπε πλέον να αποσυρθούν. Τα κέντρα κράτησης είναι το πιο εμβληματικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Τα υπόγεια του κέντρου των Αθηνών είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πώς θα επιλυθεί λοιπόν το μεταναστευτικό (αν αποδεχτούμε ότι είναι πρόβλημα); Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες. Συνθήματα. Μπορούν να γίνουν πράξη; Κι αν γίνουν πράξη, θα κλονίσουν μήπως την κοινωνία; Όσοι αφήνονται από τα κέντρα κράτησης θα καταλήξουν άστεγοι, άεργοι, πιθανοί εγκληματίες; Αν ανοίξουν τα σύνορα, θα εισρεύσουν πλήθη φτωχών μεταναστών που θα αξιώνουν σίτιση, στέγαση και υγεία; Θα κλονιστεί έτσι η επισφαλής ευημερία μας;

Εύλογες ανησυχίες. Αλλά μέχρι εκεί. Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όταν το αντιμετωπίζεις ως πρόβλημα. Για όσους όμως απορρίπτουν την ιδέα να τοποθετηθούν πολυβόλα στον Έβρο και νάρκες στο Αιγαίο είναι απλά μια διαχείριση της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι άνθρωποι είναι από μόνοι τους ένας πλούτος, είναι αυτοί που δημιουργούν τον πλούτο. Ακόμη και οι φτωχοί γαζωτές από το Μπαγκλαντές, οι φτωχοί αγρότες από το Πακιστάν ή οι οικιακές βοηθοί από τη Γεωργία.

Η λύση δεν είναι να δώσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες διαβατήρια να φύγουν από τη χώρα, να πάνε στην Ευρώπη, ούτε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουμε και εμείς ευθύνη. Δεν μπορούμε να κρατάμε ανθρώπους κλεισμένους επ' άπειρον σε κέντρα κράτησης και υπόγεια πολυκατοικιών. Πρέπει να παράσχουμε τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στην κοινωνία.
Οι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Κι αυτό γιατί είναι ο ασθενέστερος κρίκος της αλυσίδας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουν κι αυτοί στην ανόρθωση της χώρας.

Το Δουβλίνο ΙΙ (ήδη ΙΙΙ) είναι σε πραγματική αναστολή εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι πρόσφυγες φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στις χώρες της Ευρώπης όπου δεν επιστρέφουν. Και είναι κατά κύριο λόγο προσφυγικά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα. Ευλόγως. Οι μετανάστες πάνε εκεί που υπάρχει δουλειά. Και για να υπάρχει δουλειά, χρειάζονται και οι μετανάστες. Αν υπάρξει προσφορά εργατικού δυναμικού, θα υπάρξει και αύξηση της παραγωγής.

Θα μειωθούν τα μεροκάματα, θα φωνάξουν κάποιοι. Εύλογα, αλλά εδώ θα χρειαστούν οι κρατικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της οικονομίας. Θα αυξηθούν οι άστεγοι, οι πένητες, οι πλάνητες, οι εγκληματίες από την πολιτική αυτή, ήδη φωνάζουν άλλοι. Λάθος. Υπήρχαν ήδη, απλά ήταν κρυμμένοι στα υπόγεια. Αν βγουν στην επιφάνεια, μπορούν να βοηθηθούν, μπορούν να υποστούν έλεγχο.
Αυτό είναι το κρίσιμο πρόβλημα: Η διαχείριση της ένταξης, όχι της εκδίωξης των μεταναστών.

(*)Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

πηγή: avgi.gr άρθρο του Βασίλη Παπαδόπουλου > Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας

..."η μεταναστευτική πολιτική της χώρας"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...