Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

..."βαρουφάκης: μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Παπαγιάννη Κώστα
«Μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αρχίζει να αποδομεί το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών κι ότι έτσι «χτίζουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να πετύχουμε και τις ικανές» εννοώντας ως ικανές συνθήκες για το ξεπέρασμα της κρίσης την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι τόσο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αν δεν είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια κι οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες χαρακτήρισε «παράδειγμα προς αποφυγή του πώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση».
Αναφερόμενος στο ύψος των 76 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών (42% του ΑΕΠ) που ανεβαίνουν πάνω από ένα δισ. το μήνα, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ειρωνικά ότι «αυτό ήταν το success story».

Ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι ο αριθμός των 3,5 εκατ. πολιτών που χρωστούν λιγότερο από 3,000 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν «αναδεικνύει την φτωχοποίηση των πολιτών, την βουβή τους απόγνωση, και την εκκωφαντική τους σιωπή» υπογραμμίζοντας ότι σε αυτούς είναι που απευθύνεται το νομοσχέδιο.

«Άνθρακας ο πρωταθλητισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων»
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος επισημαίνοντας ότι το 3% απεδείχθη ότι είναι 0,6% σχολιάζοντας ότι «ο πρωταθλητισμός πρωτογενών πλεονασμάτων απεδείχθη άνθρακας». Σχετικά με την βελτίωση των δεικτών της οικονομίας στο τέλος του 2014, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπήρχε μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ σε όλο το 2014 κι ότι είναι «αστείο» να θεωρείται δείγμα ανάπτυξης το γεγονός ότι οι ονομαστικές τιμές να μειώνονται περισσότερο από τα ονομαστικά εισοδήματα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στους τεχνοκράτες που επιχειρούν να επιβραδύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης για να ενισχύσουν τον «καριερισμό τους σε διάφορα φόρα και θεσμούς εκτός Ελλάδας» κι υπογράμμισε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της κυβέρνησης θα είναι συνεχές.

«Κάποιοι επιδίωξαν την υπονόμευση της συμφωνίας της 25ης Φλεβάρη»
«Οι ασκούμενοι μάγοι πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση» όταν τα μέλη της τρόικα νομοθετούσαν κι οι υπουργοί παρακολουθούσαν, σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας ότι ήδη από την επόμενη της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη κάποιοι επιδίωκαν να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν τις 25 Γενάρη.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε τους δικαιώματος του κοινοβουλίου να αποφασίζει αυτό για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι έθεσε το ερώτημα: «δεν είναι ενδιαφέρον ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν μας έχουν πει ποια στοιχεία θέλουν;»

Καταλήγοντας κι αναφερόμενος στις προσωπικές υποθέσεις που δέχτηκε, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «άλλο η δήλωση κι άλλος ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε» και τόνισε ότι «η χλεύη κι η κακεντρέχεια μας δίνουν δύναμη».

πηγή: avgi.gr ρεπορτάζ  Παπαγιάννης Κώστας


..."βαρουφάκης: μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια"...(>ρεπορτάζ<)

..."ιστογραμμή"...