..."κόμμα ή σύλλογος με παρατάξεις;"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
 Από 'δω και πέρα, κάθε μέρα για την ελληνική κυβέρνηση, και φυσικά για τη χώρα, θα είναι μάχη. Μάχη απελευθέρωσης από τα δεσμά των δανειστών. Μία δύσκολη και διαρκής προσπάθεια απέναντι σε δυνάμεις που θέλουν να γονατίσουν κάθε αντίσταση για εθνική κυριαρχία προς παραδειγματισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ίσως κάποιοι θεωρήσουν αυτή τη διατύπωση υπερβολική. Τους παραπέμπω στις δύο συνεντεύξεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα και, μάλιστα, με δική του παραγγελία! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κυριολεκτικά άφριζε από το κακό του, με μίσος και επιθετικότητα να ζωγραφίζεται σε κάθε έκφρασή του. Περισσότερο θύμιζε στρατιωτικό που εκφωνεί διάγγελμα για κήρυξη πολέμου, παρά πολιτικό της Ε.Ε.

 Οι Έλληνες τηλεθεατές των δελτίων ειδήσεων είχαν την εντύπωση πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., αλλά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Και σε αυτό, που δεν είναι μόνο εντύπωση, μεγάλη ευθύνη φέρουν όλες οι χώρες που σιωπούν και υποτάσσονται στις επιθυμίες της γερμανικής ηγεσίας.

ΑΥΤΗ είναι η μία πλευρά της κρίσης. Μια άλλη, πιθανόν και η σοβαρότερη, είναι η στάση του πολιτικού κόσμου στη χώρα. Οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ νομίζουν πως, η πάση θυσία και με κάθε τρόπο αντιπολίτευση μπορεί να έχει οφέλη. Δεν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις ούτε και θυμούνται ότι πριν λίγες μέρες έλεγαν πως θα βάλουν πλάτη για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη της ύφεσης.

Όμως το πλέον επικίνδυνο πρόβλημα δεν βρίσκεται έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -κυρίως- μέσα σε αυτόν. Για μια συμφωνία ορισμένου χρόνου τεσσάρων μηνών, μέχρι δηλαδή να ετοιμαστεί η νέα κυβέρνηση για να καταθέσει την πρότασή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών διαχώρισε τη θέση του σε βαθμό άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση!

Η ΔΙΑΘΕΣΗ καταψήφισης της συμφωνίας - γέφυρα από ένα σημαντικό μέρος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ένα σημαντικό μέρος των βουλευτών του αποκαλύπτει τις παθογένειες ενός κόμματος που θυμίζει αριστερό σύλλογο, τα όργανα του οποίου εκλέγονται από παραταξιακά ψηφοδέλτια! Είναι δημιουργικός πλουραλισμός, δηλώνουν αρκετοί και αυτή είναι λένε η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πολύ ωραίο για να είναι και αληθινό και μάλιστα σε κατάσταση πολέμου. Στην αντιπολίτευση δεν ήταν επικίνδυνο.
Στη διακυβέρνηση της χώρας, όταν δεν μπορούν να κατανοηθούν με όρους εθνικής και κυβερνητικής -επί όλων των Ελλήνων- ευθύνης, ζητήματα τακτικής, όπως αυτό της συμφωνίας που επιτεύχθηκε και την οποία προσπαθεί με νύχια και δόντια να υπονομεύσει ο Σόιμπλε, ε, διάολε δεν έχεις πολλή τύχη να κερδίσεις αυτόν τον δύσκολο και άνισο πόλεμο.

Είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς, αλλά να κατανοείς την κρισιμότητα των στιγμών, και άλλο να απειλείς εμμέσως πλην σαφώς ότι θα καταψηφίσεις αυτό το προσύμφωνο. Και μόνον η απογοήτευση της μεγάλης πλειοψηφία του λαού θα είναι συνέπεια καταστροφική και ασυγχώρητη!

ΔΕΝ ΕΧΩ καμία αμφιβολία πως οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου είναι σοβαροί και υπεύθυνοι. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τις συνεχείς συσκέψεις της Δευτέρας, ο κ. Βαρουφάκης θα προσέλθει στο Eurogroup (την προσεχή Δευτέρα) έχοντας κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις με στόχο μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην οικονομία.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με τη συμφωνία του Eurogroup να είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αυτό συμφωνήθηκε με τους εταίρους και μάλιστα στο τέλος Μαρτίου μπορεί να υπάρξει και αξιολόγηση επ' αυτού.

ΚΑΙ ΕΝΩ, τέλος πάντων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις με τη μορφή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ο καθηγητής κ. Λαπαβίτσας συνεχίζει να διαλαλεί εντός και εκτός την προσωπική του άποψη, πως αν δεν βγούμε από το ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουμε! Και μετά θα μου πείτε πως το κόμμα δεν είναι σύλλογος με παρατάξεις...

πηγή: avgi.gr  άρθρο ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥΚόμμα ή σύλλογος με παρατάξεις;

 ..."κόμμα ή σύλλογος με παρατάξεις;"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...