..."η μάχη με τη διαφθορά και η επίσκεψη του ελβετού υπουργού"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
Παπαδημητρίου Νίκου 
Μια αναφορά που είχε συγκεκριμένο πεδίο εφαρμοσμένης πολιτικής ήταν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν ή θα ψηφισθούν τα επόμενα 24ωρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει τη λυσσώδη αντίσταση συμφερόντων στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές. Αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα «είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα».
Παράλληλα, εκτός από την είδηση για την επικείμενη επίσκεψη του Ελβετού υπουργού την επόμενη εβδομάδα για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών», ο πρωθυπουργός προϊδέασε και για όλες τις μεγάλες μάχες που θα δώσει η κυβέρνησή του: ενδεικτικά, από τη διαβόητη Λίστα Λαγκάρντ (Φαλτσιανί) και τις 2.062 υποθέσεις που αυτή περιείχε, ελέγχθηκαν μόλις οι... 25!

Μέσω, εξάλλου, της σύγκρισης τραπεζικών καταθέσεων και πόθεν έσχες, εκτιμάται πως σύντομα θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Και όλα τα παραπάνω, με έναν κοινό παρονομαστή: «Να πάψουν επιτέλους στην Ελλάδα να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι».

Και ο πόλεμος αυτός φαίνεται πως είναι ένα από τα ατού της νέας κυβέρνησης, καθώς «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού».

Στήριξη όμως που απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του -όπως καταδεικνύεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που επικαλέστηκε ο ίδιος-, κατά συνέπεια «θα πάμε πολύ μακριά», προέβλεψε. Σε μια προσπάθεια πάντως αποφόρτισης της κατάστασης, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται για προσωποποιημένη κόντρα, ούτε καν για αντιπαράθεση κρατών (π.χ. ελληνογερμανική), αλλά για μία αναμενόμενη πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ε.Ε., που βρίσκεται σε συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, και μιας κυβέρνησης που είναι σε άλλη -πολιτική- κατεύθυνση.

Από την άλλη ο Αλ. Τσίπρας έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως η χώρα προχωράει με τους θεσμούς, προκειμένου «να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που η Ελλάδα προχωρούσε τα τελευταία 4-4,5 χρόνια».
Παράλληλα στήριξε απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στηλιτεύοντας τα σενάρια αποδόμησής του.
Τα θέματα που τύποις συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής (αλλά απασχόλησαν επί της ουσίας λιγότερο από το ελληνικό ζήτημα) ήταν αυτά της Ενεργειακής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (για τον έλεγχο των προϋπολογισμών), της Συμφωνίας TTIP, των εξωτερικών σχέσεων, καθώς και το θέμα της Λιβύης.


..."η  μάχη με τη διαφθορά και η επίσκεψη του ελβετού υπουργού"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...