..."πρωθυπουργός: ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει"...(>συνέντευξη<)

matiastanea.gr
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»:
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Κύριε πρωθυπουργέ, επιστρέψατε στην Αθήνα από ένα «πυκνό» πολιτικό διήμερο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όπου είχατε την ευκαιρία να περιγράψετε τον «Οδικό Χάρτη» της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και να ακούσετε την άποψη θεσμικών εταίρων. Υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης ή είναι ακόμη υπό διαμόρφωση με τους Ευρωπαίους;
Στις συναντήσεις με τον κύριο Γιούνκερ και τον κύριο Σουλτς είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με δύο φίλους της Ελλάδας για τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Βρέθηκαν πράγματι πολλά σημεία συνεννόησης πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία. Δεν σας κρύβω, ωστόσο, ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στη διαρκή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας όσο ακόμη υπάρχουν αδιάλλακτες φωνές μέσα στην Ευρώπη που δεν κατανοούν ότι πρέπει να δουλέψουμε για να συμβιβάσουμε δύο καταστατικές αρχές της ευρωπαϊκής παράδοσης. Από τη μια πλευρά, την αρχή της συνέχειας των κρατών που επιβάλλει οι κανόνες να τηρούνται και από την άλλη, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας -τη δημοκρατική αρχή- που επιβάλλει να γίνεται σεβαστή η εκπεφρασμένη βούληση του εκλογικού σώματος. Οσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι βέβαια στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Πού ακριβώς εντοπίζετε τις διαφωνίες ή την έλλειψη κατανόησης;
Δεν πρόκειται για έλλειμμα συνεννόησης, αλλά για στρατηγική πολιτική αντίθεση. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα επί μία πενταετία απέτυχε παταγωδώς, αφού οδήγησε σε πρωτοφανή ύφεση και δημιούργησε την ανθρωπιστική κρίση, εκτίναξε τα ποσοστά ανεργίας, έβγαλε εκτός τροχιάς το ελληνικό χρέος. Οσο και αν κάποιοι επιμένουν σε αυτήν την αποτυχημένη συνταγή, πρέπει να καταλάβουν ότι στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει.

Αρκετοί κάνουν λόγο (και εσείς προσωπικά δεν το αποφύγατε) για την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού. Ποιο είναι το κλειδί που και οι δύο πλευρές οφείλουν να βρουν για να ανοίξουν τα περιθώρια μιας συμφωνίας; Αν όχι, τότε ρήξη; Και τι σημαίνει αυτό για τους Ελληνες πολίτες;
Οπως σας είπα, το κλειδί για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός είναι η αναγνώριση ότι η προηγούμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε για όλες μας τις θέσεις τους εταίρους. Αυτό θα προϋπέθετε εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς δύναμης. Μπορούμε όμως να βρούμε έναν κοινό τόπο πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προτείνει στους θεσμούς, τη διοικητική ανασυγκρότηση, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτά υπάρχει συμφωνία ήδη. Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι' αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου. Παίζουν όμως με το μέλλον της Ευρώπης και θέτουν σε κίνδυνο μια προσπάθεια δεκαετιών, την ίδια την προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό αισιοδοξώ ότι δεν θα το επιτρέψουν οι σώφρονες πολιτικές δυνάμεις.

Πώς, πολύ απλά, θα πείσετε τους Ελληνες πολίτες ότι μπορείτε να απαντήσετε αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσετε το κλίμα αβεβαιότητας; Διότι επανέρχεται το μαρτύριο της σταγόνας...

matiastanea.gr
Οι Ελληνες πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή για διαπραγμάτευση στις 25 Ιανουαρίου. Αυτή την εντολή εκτελούμε και μάλιστα κάθε μέρα που περνάει η στήριξη του κόσμου γίνεται ακόμη πιο μαζική, καθώς βλέπουν ότι αυτά που λέγαμε προεκλογικά τα εννοούσαμε. Και βλέπουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια μια κυβέρνηση βρίσκει το σθένος να διαπραγματευτεί για να τελειώσει η αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας.
Δεν υπήρχε κανείς που να θεωρεί βέβαια ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα ήταν μια εύκολη υπόθεση και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Αλλά αυτό στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι οποιαδήποτε προσκόμματα και εμπόδια και αν βρούμε στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων.

Μάλιστα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν κινδύνους για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις.
Σας είπα ότι ακόμα υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, που έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα. Η ίδια τους η πολιτική ύπαρξη μπαίνει σε κίνδυνο αν αμφισβητηθεί η λιτότητα και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Θα απειλήσουν, θα προβοκάρουν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό πανικό.
Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και φυσικά να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του αξιολογεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών ως πολύ πιο σημαντικές από τις απαιτήσεις κάποιων ακραίων εκπροσώπων των δανειστών. Ούτε γι' αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις.

Πολιτική λύση να δώσει η Σύνοδος Κορυφής
Εχετε εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν ξεσφίξουν τη θηλιά της χρηματοδότησης;

matiastanea.gr
Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Δε πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού. Οπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωζώνης, συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα απομονωμένο ζήτημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής.

Υπάρχει περίπτωση να «παγώσετε» προεκλογικές δεσμεύσεις σας; Καθώς κάθε μέτρο και υπό κατάθεση σχέδιο νόμου περνούν και από την αξιολόγηση των θεσμών.
Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας. Από κει και πέρα ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι παρεμβάσεις μας στον χρόνο εξαρτάται σε κάποιον βαθμό και από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Εχουμε ήδη καταθέσει το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, που υποστήριξε ακόμη, και στη μεγάλη της πλειοψηφία η αντιπολίτευση. Ακόμη καταθέσαμε το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έχουμε ανακοινώσει το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις που θα προσφέρει ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στα ταμεία και προετοιμάζουμε τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν συμφωνήσει και οι τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα θα φέρουμε το πολυνομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη.
Αυτά για μας είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα. Εχουμε ενημερώσει τους θεσμούς, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους, αλλά στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά και βουλευτές να νομοθετούν.

Ζητάνε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον, «αξιολόγηση» του υπάρχοντος προγράμματος. Είναι μέρος του έντιμου συμβιβασμού;

Η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς την τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά. Στις 20 Φλεβάρη συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά και με κριτήριο αναθεωρημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν είναι ικανοποιημένες με αυτή τη συμφωνία, καθώς στην πραγματικότητα ακυρώνει την πέμπτη αξιολόγηση στη βάση των στόχων που έθετε το Μνημόνιο. Θα πρέπει όμως οι δυνάμεις αυτές να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν λοιπόν ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι αλλά θα τους απογοητεύσουμε.

Θα ζητήσετε «πολιτική λύση» του προβλήματος θέτοντας το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, όπως στη Σύνοδο Κορυφής;
Αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.


Σας κατηγορούν για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και λέγεται ότι έχετε δεχθεί «παραινέσεις» από τους εταίρους για να προχωρήσετε σε άλλες συνεργασίες αν χρειαστεί. Εάν ισχύει, τι απαντάτε;

matiastanea.gr
Σε αρκετούς δεν άρεσε, πράγματι, η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με μια συνεπή αντιμνημονιακή δύναμη. Οσο για τις παραινέσεις, ο καθένας θα ήταν προτιμότερο να κοιτάει τα του οίκου του. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία κανενός. Εχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 βουλευτών και μια ακόμα πιο ισχυρή στήριξη από την κοινωνία που καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γι' αυτό και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.

Ανησυχείτε για τη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθουν οι νόμοι προς ψήφιση στη Βουλή;
Καθόλου. Οι νόμοι που θα έρθουν στη Βουλή θα υλοποιούν το πρόγραμμά μας στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΚΟ των ΑΝΕΛ στηρίζουν χωρίς υποσημειώσεις τη στρατηγική και την τακτική της κυβέρνησης.

Συνεπώς θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος δεν υπάρχει;

Να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος. Η πλειοψηφία που έχουμε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη και σταθερή. Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιο λόγο; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν, ούτως ή άλλως, δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο λαός αψήφησε την τρομοκρατία και μας έδωσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα μνημόνια οριστικά και να διαπραγματευτούμε σκληρά μέχρι τέλους. Να ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να πάψει ο λαός μας να ματώνει. Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κανένα δημοψήφισμα για να υλοποιήσουμε την εντολή της 25ης Γενάρη.

Και στα σενάρια συντηρητικών κύκλων στα οποία αναφερθήκατε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί φθοράς ή πτώσης της κυβέρνησης;
Ξέρετε, το πρόβλημα για όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης είναι ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως ό,τι και να κάνουν πάλι μπροστά τους θα μας βρουν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι.

Σχεδιάζετε να ενημερώσετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή; Υπάρχει θέμα ακόμη και σύσκεψης πολιτικών αρχηγών;
Θα γίνει εν ευθέτω χρόνω αναλυτική ενημέρωση στη Βουλή για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, να σημειώσω ότι η διαπραγμάτευση για πρώτη φορά γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Και όσοι αρχηγοί ζήτησαν ενημέρωση, αμέσως τους την έδωσα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της μυστικής διπλωματίας πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης αντικαθίσταται.
Μην μπερδεύετε τις επιθυμίες των οπαδών της λιτότητας με την πραγματικότητα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»:
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

..."πρωθυπουργός: ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει"...(>συνέντευξη<)

..."ιστογραμμή"...