..."υπέρβαση από την αθήνα: αίτημα παράτασης υπό όρους"...(>tvxs ανάλυση<)

Προσθήκη λεζάντας
tvxs.gr ανάλυση

Το βήμα της υπέρβασης και, ταυτόχρονα, της τελικής αναμέτρησης στην ευρωπαϊκή μάχη κάνει η κυβέρνηση, με την υποβολή αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Το αίτημα, που θα βασίζεται στο - «καμένο» πλέον μεν, ευνοϊκό για την Ελλάδα δε – κείμενο Μοσκοβισί, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σύγκλισης έκτακτου Eurogroup την Παρασκευή.

Οι όροι του αιτήματος, που αποτελούν και το «κλειδί» για την αποδοχή του ή μη, τελούσαν ως αργά τη νύχτα υπό επεξεργασία, στη σκιά ενός πυρετώδους παρασκηνίου μεταξύ Αθήνας, Bρυξελλών, Παρισιού και Ρώμης.

Την απόφαση για την αποδοχή ή μη του αιτήματος θα λάβει ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ για μια ακόμη φορά η μάχη θα κριθεί στις διατυπώσεις.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί από πλευράς Κομισιόν και Μισέλ Σαπέν από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης έχουν αναλάβει τον ρόλο των «πυροσβεστών» στο πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πολλοστή φορά το τελευταίο διήμερο, επέλεξε τον ρόλο του «εμπρηστή».

Μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες περί αιτήματος παράτασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ξεχωριστή δανειακή σύμβαση αλλά πρόγραμμα διάσωσης που πρέπει να ολοκληρωθεί» και κάλεσε για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει «δεσμευτικές» προτάσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμεινε ότι εξετάζει μεν το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος παράτασης, που όμως θα αφορά μόνον την δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, όπως τόνιζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές, βεβαίως, αναγνώριζαν ότι δανειακή σύμβαση χωρίς συνακόλουθο πρόγραμμα και δεσμεύσεις δεν μπορεί να υπάρξει – διαβεβαίωναν, ωστόσο, ότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές ως προς το τι μπορεί να γίνει αποδεκτό και τι όχι έχουν τεθεί ξεκάθαρα και αμετάκλητα.

Προκειμένου, δε, να δοθεί και έμπρακτο μήνυμα διαφύλαξης των εν λόγων «κόκκινων γραμμών», ο πρωθυπουργός έσπευσε να προαναγγείλει από χθες την άμεση προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν τις 100 δόσεις, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τα εργασιακά – θεμάτων, που αποτελούν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Πηγές από τις Βρυξέλλες απαντούσαν με σκεπτικισμό στις προαναγγελίες αυτές σημειώνοντας ότι μπορεί να εκληφθούν και ως «μονομερείς ενέργειες» την ώρα που η διαπραγμάτευση κινείται σε τεντωμένο σχοινί, κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο αντέτειναν ότι πρόκειται για μέτρα άμεσης ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης που θα ενταχθούν στο εξάμηνο μεταβατικό πρόγραμμα.

Στην οριακή φάση, πάντως, που έχει φθάσει η διαπραγμάτευση τη δική της, καίρια σημασία, έχει και η «ανάσα» που έδωσε στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων και ο Μάριο Ντράγκι προαναγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει θέμα διακοπής της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Με τα δεδομένα αυτά, και υπό το εύφλεκτο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, πηγές από τη γαλλική κυβέρνηση ανέφεραν ότι η τελική έκβαση θα κριθεί στις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν στη φρασεολογία και τις πολιτικές εντυπώσεις.
Είναι εμφανές, άλλωστε, ότι ακόμη και οι πολεμικές ιαχές του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχουν άμεσο στόχο μόνο την Ελλάδα: Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς άπαντες πως ό,τι και όσα κι αν κερδίσει η Αθήνα σ’ αυτή τη μάχη η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ηττημένη.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Αθήνας το βήμα της υποχώρησης και της υποβολής αιτήματος παράτασης γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στα ουσιαστικά κέρδη που μπορεί να έχει από μια συμφωνία η ελληνική πλευρά. Και το κάδρο αυτών των, πραγματικών και ρεαλιστικών, στόχων έχει πλέον γίνει απολύτως καθαρό: Η Ελλάδα, σε αυτή τη φάση τουλάxιστον, θέλει να κερδίσει τα χαμηλότερα πλεονάσματα και την – καταρχήν έστω - δέσμευση απομείωσης του χρέους.

Παράλληλα θα διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης και μη λήψη νέων μέτρων οριζόντιας μορφής σε ασφαλιστικό, φορολογικό  και μισθολογικά.
Πριν κερδηθεί η παρτίδα όμως, πρέπει να σωθεί. Και μένει να φανεί, σ’ αυτήν την τελική ευθεία της μάχης, ποιοί από τους παίκτες επιθυμούν πραγματικά την υπέρβαση και ποιοι ρισκάρουν το πανευρωπαϊκό ατύχημα…


..."υπέρβαση από την αθήνα: αίτημα παράτασης υπό όρους"...(>tvxs ανάλυση<)

..."ιστογραμμή"...