..."παπαδημούλης: η ελλάδα στο επίκεντρο, με αξιοπρέπεια & προτάσεις"...(>άρθρο<)



..."ιστογραμμή"...
Papadimoulis
thehellenicmail.gr









Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο www.thehellenicmail.gr

Από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, το 2009, η Ελλάδα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, διεθνώς.
 Στα αίτια της ελληνικής κρίσης συγκαταλέγεται (και σωστά) η συσσωρευμένη επί δεκαετίες κακοδιοίκηση, διαφθορά και διαπλοκή, προϊόντα ενός στάσιμου, προσκολλημένου στο παρελθόν, πολιτικού συστήματος που απέτυχε να παρακολουθήσει την εποχή του.

Η “θεραπεία” όμως στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μέσω μνημονίων και τρόικας, ήταν περισσότερο τιμωρία παρά βοήθεια για οικονομική ανάκαμψη. Πράγματι, τα εσωτερικά αίτια που συνέβαλαν στην κρίση, δεν αντιμετωπίστηκαν στο ελάχιστο.

Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού έως πριν λίγο κυβερνούσαν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προκάλεσαν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Επέλεξαν, δυστυχώς, την “εύκολη” λύση, να μετακυλήσουν την “τιμωρία” στις πλάτες των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.
Η κοινωνική καταστροφή που επακολούθησε είναι γνωστή.

Όλα αυτά τα κρίσιμα χρόνια, η φωνή της Ελλάδας και των πολιτών της δεν ακούστηκε. Ποτέ δεν μάθαμε τι έλεγαν και τι διεκδικούσαν οι εκπρόσωποι της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Ποτέ δεν ακούστηκε, δεν γράφτηκε, δεν κατατέθηκε, η ελληνική πρόταση για το χρέος και την οικονομική ανάκαμψη.

Το μόνο που μαθαίναμε ήταν οι αποφάσεις και οι εντολές της τρόικας, συχνά μέσω email, τις οποίες εκτελούσαν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρότι “λυπόντουσαν πολύ γι αυτό”.

Χρειάστηκαν μόλις δέκα ημέρες, μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανατραπεί μία κατάσταση, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας παρουσίαζαν ως ακλόνητη:
Η ηγεσία της Κομισιόν δήλωσε ότι εξετάζεται η αντικατάσταση της τρόικα από μία νέα δομή, που θα διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση και θα λογοδοτεί σε εκλεγμένα κοινοβουλευτικά όργανα.

Η Ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τους στόχους της και παρουσίασε ρεαλιστικές θέσεις για συζήτηση με τους εταίρους μας, για το χρέος αλλά και την μεταρρύθμιση σε κράτος και οικονομία, που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά της αδιέξοδης λιτότητας.

Κατορθώσαμε να διευρύνουμε σημαντικά τα πολιτικά μας ερείσματα εντός και εκτός Ευρώπης: Στον χώρο των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και σε μερίδα των Φιλελεύθερων, η κατανόηση και στήριξη των θέσεών μας κερδίζει έδαφος.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι βρίσκουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εύλογες και ρεαλιστικότερες από την δογματική εμμονή στη λιτότητα και την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα υπέρ του τέλους της αποστράγγισης της Ελλάδας και της στροφής στην ανάπτυξη, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία.


(*) Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

> πηγή: http://www.thehellenicmail.gr
> άρθρο:  Η Ελλάδα στο επίκεντρο, αυτή τη φορά με αξιοπρέπεια και προτάσεις


..."παπαδημούλης: η ελλάδα στο επίκεντρο, με αξιοπρέπεια & προτάσεις"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...