..."σταύρος καπάκος: η διαπραγμάτευση και το βερολίνο"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...
"Αν θέλουμε να αρμέξουμε τη Γερμανία, πρέπει να μην την καταστρέψουμε".
Με αυτή τη φράση προειδοποίησε ο Κέυνς τους ηγέτες των νικητών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσει να αλλάξουν στάση και να μην επιμείνουν στους τιμωρητικούς όρους της περιβόητης συμφωνίας των Βερσαλιών.

Για την Ιστορία, ο διάσημος οικονομολόγος πρότεινε να μειωθούν από τα 24 δισεκατομμύρια λίρες στα 4 δισ. οι γερμανικές αποζημιώσεις. "Κι αν οι σύμμαχοι πάρουν τα 2 δισ., θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι" έλεγε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μόνο αυτά θα μπορούσαν να αποπληρωθούν χωρίς να ταπεινωθεί η ηττημένη Γερμανία. 

Ο Κέυνς δεν εισακούστηκε, το αυγό του φιδιού επωάστηκε και η Ευρώπη υπέστη νέα αιματηρή σύρραξη, έπειτα από την οποία έγιναν τελικά αποδεκτές οι προτάσεις του. Οι σύμμαχοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων την τιμωρητική πολιτική των Βερσαλιών και χρηματοδότησαν την ανασυγκρότηση της ηττημένης Γερμανίας, ενώ κούρεψαν και τα χρέη της. Στερνή μου γνώση...
 
Τηρουμένων των αναλογιών, η ηγεσία της Γερμανίας έχει μπροστά της ένα παρόμοιο δίλημμα. Να επιδείξει ιστορική οξυδέρκεια και ως "σοφός ηγεμόνας" να αποδεχτεί έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, που θα ανοίξει νέες προοπτικές στην Ευρώπη ή να επιμείνει στην τιμωρητική πολιτική που δεν θα συνθλίψει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα κλυδωνίσει και τη συνοχή της ίδιας της Ε.Ε.

Η Ιστορία δείχνει ότι η Γερμανία υποχωρεί όταν στριμώχνεται πραγματικά. Γαλλία και Ιταλία, σε συνδυασμό με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την επερχόμενη επικράτηση του Podemos στην Ισπανία, μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Βεβαίως, αυτή η σύγκλιση δεν είναι δεδομένη, πρέπει όμως να επιδιωχθεί.

Ο Τομά Πικετί κάλεσε Ολάντ και Ρέντζι να συστρατευθούν σε μια τέτοια προοπτική προκειμένου να προχωρήσουν η "δημοκρατική επανάσταση που έρχεται από τον Νότο" και η "δημοκρατική επανίδρυση της Ευρωζώνης".

Η άποψη αυτή δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες να συγκροτηθεί ένα ευρωπαϊκό ρεύμα ανανέωσης με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων. Και έχει σημασία να μη μένεις μόνος την κρίσιμη στιγμή της μάχης όταν οι συσχετισμοί ισχύος παίζουν σημαντικό ρόλο. Βάσιμα επίσης μπορεί κανείς να υποθέσει ότι στην ίδια κατεύθυνση κριτικής στη λιτότητα ήταν και το μήνυμα Ομπάμα στον Τσίπρα.
 Ας έχουμε κατά νου αυτή τη μεγάλη εικόνα, γιατί η δυναμική των πραγμάτων είναι που επιφέρει αλλαγές πολιτικής και όχι ο βολονταρισμός ορισμένων στελεχών.

Από την ελληνική πλευρά έχουν διαφανεί βασικές πτυχές του πλαισίου διαπραγμάτευσης. Δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι ανυπόμονοι υπουργοί θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν πόρους πριν εξαγγείλουν μέτρα, εκτός από τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη γραφειοκρατική - πελατειακή λειτουργία του Δημοσίου. Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας για την επιτυχία του οποίου θα χρειαστούν επιπρόσθετοι ευρωπαϊκοί πόροι.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αφήσει να διαφανεί ότι ζητάει μια "αμοιβαία επωφελή λύση", το αποτέλεσμα της οποίας δεν πρέπει να προκαλεί ύφεση στην ελληνική οικονομία. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει τερματισμό της σκληρής λιτότητας και απεγκλωβισμό από τη λογική των μεγάλων πλεονασμάτων για την αποπληρωμή του μη βιώσιμου χρέους. Αμοιβαία επωφελής λύση πρέπει να απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα χρέους.

Αυτό το πλαίσιο, αν βεβαίως αποδειχτεί ότι βρίσκεται στο τραπέζι της επαναδιαπραγμάτευσης, μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη γερμανική ηγεσία; Η απάντηση είναι ότι η γερμανική ηγεσία δεν μπορεί να το αρνηθεί αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Για τη χώρα μας θα αποτελούσε τη βάση ενός συμβιβασμού, που θα της επέτρεπε να ανασάνει και να ανασυγκροτήσει την παραγωγική βάση της οικονομίας.

Κατά τα άλλα, δεν πρέπει να ξενίζει το ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε ένα κλίμα είτε ευμενούς ουδετερότητας από τη μία πλευρά είτε νουθεσιών ακόμη και προειδοποιήσεων από την άλλη. Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...

πηγή: avgi.gr

άρθρο του Στάυρου Καπάκου > Η διαπραγμάτευση και το Βερολίνο

..."σταύρος καπάκος: η διαπραγμάτευση και το βερολίνο"...(>άρθρο<)

..."ιστογραμμή"...