...9-12-2011 διάσκεψη οηε:"κλιματική αλλαγή & προκλήσεις"...(>συνέντευξη τύπου<)

...ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ DURBAN...ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ... ...ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011... ...ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ:
-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,
-ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ LUIS AYALA,
-ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ DIAMINI ZUMA.
(απόσπασμα)
..."L. AYALA:..."Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, τα επεξεργαζόμαστε μέσα σε μία Επιτροπή...Η εν λόγω Επιτροπή υπέβαλε μια έκθεση στα Ηνωμένα Έθνη το 2009, με τίτλο «Από μία Οικονομία Υψηλής Κατανάλωσης Άνθρακα σε μία Κοινωνία Χαμηλής Κατανάλωσης Άνθρακα». Όλα αυτά έχουν απήχηση σε πολλές συζητήσεις, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Κομμάτων (COP - Conference of the Parties)"..."Αυτές οι εκθέσεις περιλαμβάνουν, επίσης, ορισμένες έννοιες, που είναι παρούσες όχι μόνο σε όλα τα πολιτικά μας προγράμματα, αλλά και στις συζητήσεις που γίνονται στους διαδρόμους και σε αυτή την αίθουσα, στο Ντουρμπάν, όπως η έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης, που αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς μέσα σε αυτή την πολιτική οικογένεια"...

...ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:..."Έχουμε να κάνουμε με δύο προκλήσεις. Υπάρχουν και άλλες πολλές, αλλά αυτές είναι δύο μεγάλες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
...Η στρατηγική αφορά στις επενδύσεις, επενδύσεις που θα τονώσουν την πράσινη ανάπτυξη που, με τη σειρά της, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας εκεί όπου υπάρχουν ανεργία και φτώχεια. Πράσινη ανάπτυξη, που θα επιφέρει τεχνολογικές καινοτομίες και μεταφορά τεχνογνωσίας, πράσινη ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει επενδύσεις για τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να περάσουμε από μια οικονομία υψηλής κατανάλωσης άνθρακα, σε μια κοινωνία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, με ανάλογα δίκτυα, υποδομές, μεταφορές και επικοινωνίες.

...Πράσινη ανάπτυξη, που θα αλλάξει τις προτεραιότητες στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανά τον κόσμο προς τα νέα επαγγέλματα, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία της καταναλωτικής κοινωνίας. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινωνία, που θα φροντίζει τις δικές της ανάγκες, που δεν θα υπονομεύει όμως τους πόρους του πλανήτη σε βάρος των επόμενων γενεών.

Συνεπώς, η πράσινη ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, στη χώρα μου, επενδύουμε σε φωτοβολταϊκά και εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σκοπό να γίνουμε το κέντρο της περιοχής. Είμαστε μια χώρα με πολλά νησιά, πολύ ήλιο, αέρα και γεωθερμική ενέργεια. Και πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτή είναι μία από τις μεγάλες στρατηγικές, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, το πρόβλημα χρέους μας"...

..."Όλο και περισσότερο, οι πολίτες μας, ιδιαίτερα η νέα γενιά, αλλά γενικά οι πολίτες μας, αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μια κοινή ατζέντα. Υπάρχουν κοινά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα.

...Είτε πρόκειται για χρηματοπιστωτική κρίση, είτε για παγκόσμια κλιματική αλλαγή, είτε ακόμα για μετανάστευση εξαιτίας των πολέμων, της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων. Αντιμετωπίζουμε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου υπάρχουν τεράστιες ανισότητες, οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα για τη νέα γενιά, κυρίως την έλλειψη απασχόλησης.

...Παράλληλα, όμως, αν και συγκλίνουμε στην κατανόηση αυτών των προβλημάτων, δεν συγκλίνουμε και στην αντιμετώπισή τους, παρ' όλο που διαθέτουμε την ικανότητα.
...Και εδώ πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι προφανώς πολύ σημαντικός"...

...πηγή:www.pasok.gr
...όλη η συνέντευξη:
...9-12-2011 διάσκεψη οηε:"κλιματική αλλαγή & προκλήσεις"...(>συνέντευξη τύπου<)

..."ιστογραμμή"...