...παπανδρέου:"επιτρέψαμε στις κυβερνήσεις να γίνουν δέσμιες ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος"...(>ομιλία<)


... Κίελο, 25, 26, 27-11-2011...Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο του Γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων με Θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης» ...
..."Μαζί στην Ευρώπη πρέπει να οργανώσουμε μια στρατηγική πράσινης ανάπτυξης, αν θέλετε, μια επανάσταση πράσινης ανάπτυξης, από μία οικονομία υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών.

..."Μπορούμε να δημιουργήσουμε έσοδα, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης, με την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενός φόρου επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενός φόρου που θα βοηθήσει τις επενδύσεις σε έργα υποδομών.

..."Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε το θέμα των ευρωομολόγων, που θα τονώσουν επίσης τις επενδύσεις. Τη στιγμή που η Ευρώπη τα χρειάζεται περισσότερο, τα ευρωομόλογα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα έργα, αλλά και να συμβάλουν στη μείωση της έντασης στις αγορές κρατικών ομολόγων, που ασκούν συνεχώς πίεση στο τραπεζικό μας σύστημα.

..."χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Ναι, όλοι λένε σήμερα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό; Βάσει της εμπειρίας μου από την κρίση, πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη δημοκρατική επιτήρηση των αγορών και των τραπεζών.

..."Οι συντηρητικοί δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος...

..."Δεν υπάρχει πλέον πραγματική διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Φθάσαμε σχεδόν στο 2012. Πού βρίσκεται η δημοκρατική επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης, που σήμερα έχουν συχνά μεγαλύτερη δύναμη από τα δημοκρατικά εκλεγμένα Κοινοβούλιά μας;...

..."Πού βρίσκεται ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών; Πού βρίσκεται η διαφάνεια επί των ασφαλίστρων κινδύνου, των «CDS», των κερδοσκοπικών στοιχημάτων επί των οικονομιών μας;...

..."Πού βρίσκεται η διαφάνεια για τους φορολογικούς παραδείσους, όπου πλούσιοι Έλληνες - και όχι μόνο πλούσιοι Έλληνες - μπορούν να καταφεύγουν, υφαρπάζοντας έσοδα από τους πολίτες μας;...

..."Οφείλουμε να δώσουμε στην Ευρώπη μια ισχυρή φωνή για τη ρύθμιση των οικονομιών μας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βοηθώντας τους πολίτες μας για το κοινό καλό.

..."συνεπώς, πρέπει να ανανεώσουμε, να αναζωογονήσουμε, να αναδιοργανώσουμε, να δώσουμε νέα πνοή στις δημοκρατίες μας, ανά την υφήλιο. Η ανάγκη αυτή είναι προφανής και εκφράζεται από τους πολίτες στην πλατεία Ταχρίρ, μέχρι και στην Wall Street. Αισθάνονται αποξενωμένοι, ανίσχυροι μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις.

..."Ωστόσο, η ανθρωπότητα σήμερα διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη, περισσότερες γνώσεις, περισσότερη τεχνολογία και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης από ποτέ.

..."Εδώ, όμως, έγκειται η δημοκρατική πρόκληση. Ποιος ελέγχει αυτή τη δύναμη; Ποιος την επιτηρεί; Είτε είναι τα ΜΜΕ, είτε οι χρηματοπιστωτικές καινοτομίες, είτε το διαδίκτυο και η προσωπική μας ζωή, είτε τα όπλα ή η πυρηνική ενέργεια, όλες αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις για τις δημοκρατίες μας.

..."Και αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις δημοκρατίες μας, πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ανακατανείμουμε αυτές τις δυνάμεις για χάρη των λαών μας, για να ενδυναμώσουμε τους λαούς μας. Επειδή αυτή είναι η βάση. Αυτή η έλλειψη ισχύος, αυτή η ανισότητα, βρίσκονται στη βάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης: υπερσυγκέντρωση ισχύος, μεγάλη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικής επιτήρησης.

..."Η υπερσυγκέντρωση ισχύος υπονόμευσε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Ο Robert Reich, Αμερικανός οικονομολόγος, είχε πεί ότι, «έχουμε να κάνουμε με μια περιστρεφόμενη πόρτα ανάμεσα στην Washington και την Wall Street, όπου ανώτερα στελέχη της Wall Street γίνονται αξιωματούχοι του κράτους και θεσπίζουν κανόνες που ευνοούν τις τράπεζες, και μετά επιστρέφουν στην Wall Street, για να βγάλουν λεφτά από τους κανόνες που θέσπισαν».

..."Συνεπώς, η καρδιά του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέψαμε στις Κυβερνήσεις να γίνουν δέσμιες ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος, που συχνά δεν λογοδοτούσε, ή των «lobbies» ή ακόμα και της διαφθοράς, που δεν εξυπηρετούν την πραγματική μας οικονομία ή τις ανάγκες των πολιτών μας.

..."Αυτός ο υπερσυγκεντρωτισμός στα χέρια λίγων, τελικά, συνιστά και απειλή για τις δημοκρατίες μας. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες μας συχνά αισθάνονται ανίσχυροι και αποξενωμένοι από τους θεσμούς μας.

..."Πρέπει, συνεπώς, να επανακτήσουμε τη Δημοκρατία, όπως ζητούν οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή.

..."Και εδώ, τίθεται το εξής ερώτημα: θέλουμε μια Ευρώπη όπου θα κυβερνούν ελίτ, ή μια Ευρώπη όπου θα κυβερνούν οι πολίτες μας;

..."Πάλι βάσει της εμπειρίας μου, της τελευταίας διετίας, βλέπω ότι, στην Ευρώπη, από μια κοινοτικοποιημένη μέθοδο, κινηθήκαμε προς μια διακυβερνητική μέθοδο λήψης αποφάσεων, για να καταλήξουμε σε λήψη αποφάσεων από λίγους ισχυρούς"...

...παπανδρέου:"επιτρέψαμε στις κυβερνήσεις να γίνουν δέσμιες ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος"...(>ομιλία<)
...www.pasok.gr...

..."ιστογραμμή"...