...παπανδρέου:"θα συγκρουστώ με ό,τι ταλαιπωρεί την ελλάδα"...(>ομιλία<)

...Θεσσαλονίκη...76η ΔΕΘ...Παπανδρέου:"Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο λαός μάς ζήτησε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας από βάρη και δουλείες. Ζήτησε επανάσταση. Την επανάσταση του αυτονόητου.
..."πρώτη προτεραιότητά μας: μια σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία.

.."τα ελλείμματα και το χρέος, δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης και πολύπλευρης κρίσης, που προέκυψε από:
- Μια Ελλάδα που χρεωνόταν πολύ περισσότερο από το εισόδημα που μπορούσε να παράγει.- Ένα κράτος σπάταλο και διάτρητο.- Αδιαφάνεια.- Ανομία.- Βαθύ έλλειμμα δικαιοσύνης.- Ένα τραπεζικό σύστημα που διαχειρίστηκε κοινωνικό πλούτο, όχι πάντα με διαφανή και παραγωγικό τρόπο.

..."Πρώτη μας προτεραιότητα, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου, όχι μόνο γιατί είναι δέσμευσή μας έναντι των εταίρων μας, αλλά έναντι και του εθνικού συμφέροντος.

..."Μαχόμαστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και αυτό προϋποθέτει συνολικά ριζικές αλλαγές.
- Το 2010 πετύχαμε τη μείωση του ελλείμματος από τα 36,6 δις στα 24 δις.
- 10 δις ευρώ μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή τα έξοδα του κράτους.
- Και αυτό έγινε κυρίως με περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή με τα 3 από τα 10 δις ευρώ να αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα 7 δις άλλες δαπάνες, που μειώσαμε.

..."Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία μας ήταν αιχμάλωτη ενός κρατικοδίαιτου και πελατειακού συστήματος. Με αγορές και ένα κράτος, που τα είχαν διπλοκλειδωμένα από κάθε λογής συμφέροντα...

..."Κάνουμε στροφή παντού, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας, γιατί παραγωγική Ελλάδα για εμάς σημαίνει να κάνουμε τον τουρισμό μας πρωταθλητή της ανάπτυξης...

..."Δημιουργική Ελλάδα σημαίνει το περιβάλλον και ο πολιτισμός μας να γίνουν αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.
- Με τους πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, ειδικά στην υγεία, που το κόστος προμηθειών έφτασε να μειώνεται στο ένα έκτο του παλιού κόστους. Στο ένα έκτο!
- Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τεράστια εξοικονόμηση για τον ασφαλισμένο...

..."Και συνεχίζουμε με μεγάλες τομές, ώστε πλέον το κράτος να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στον πολίτη:- Με συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.- Με αναδιοργάνωση των κρατικών ΜΜΕ, όπου αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος της Θεσσαλονίκης.- Ο δημόσιος υπάλληλος γίνεται υπάλληλος του ενιαίου κράτους και όχι σε επιμέρους Υπουργεία ή Οργανισμούς...- Με νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, για να πάψει η ατιμωρησία.- Με ενιαίο μισθολόγιο για ίση αμοιβή για ίση εργασία.- Με σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων...

..."Βασικός μου στόχος σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο:
- Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα.
- Γι΄ αυτό και αλλάζουμε ριζικά το σύστημα κατάρτισης ανέργων και δίνουμε δυνατότητα στον άνεργο και στον κάθε πολίτη να επιλέξει το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης, με βοήθεια από το κράτος...
..."Αν όλοι μας ήμασταν ένα μέρος αυτού του συστήματος, σήμερα, όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε...

..."Θα αλλάξουμε τα πάντα και στο θεσμικό και δικαιοδοτικό πλαίσιο της χώρας...
- Αλλάζουμε το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο κι ας αντιδρούν ορισμένοι εν ονόματι του συνδικαλισμού...
- Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.
- Καθιερώνουμε και ενισχύουμε κανόνες διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων...
- Με το νέο εκλογικό νόμο που φέρνουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή.

..."Η Δημοκρατία μας, για να προχωρήσει, χρειάζεται μια νέα θέσμιση.
..."Είμαι όμως αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ό,τι ταλαιπωρεί την Ελλάδα, με ό,τι κλείνει το δρόμο στο μέλλον.
..."Ξέρω ότι πολλοί νέοι μας θέλουν να φύγουν, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Τους καταλαβαίνω. Ζητώ από εσάς, τους νέους, να μείνετε και να παλέψουμε μαζί.

..."Απόφασή μου είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές, ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο.

..."Ζητώ και από όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ’ αυτή την αγωνία των πολιτών, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Να διδαχθούν από την ιστορία μας, τα λάθη μας. Να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο, υγιές πολιτικό σύστημα για τη χώρα.
Δεν κάνω εγώ έκκληση. Έκκληση κάνει η πατρίδα. Έκκληση να δουλέψουμε μαζί, ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία για αλλαγές.

..."Και θα αγωνιστώ ασυμβίβαστα, όπως και καλώ όλους να αγωνιστούμε μαζί, ενάντια στα κακώς κείμενα, την ανομία και τη διαφθορά. Χωρίς να μετράμε το κόστος στον καθένα, αλλά το κέρδος σε όλους μας.
..."Έχω πει εδώ και καιρό: εγώ δεν είμαι εδώ για τη θέση ή την εκλογή μου. Είμαι εδώ για να πετύχουμε μαζί. Και σας υπόσχομαι ότι μαζί θα πετύχουμε"...

...όλο το κείμενο ομιλίας:
...παπανδρέου:"θα συγκρουστώ με ό,τι ταλαιπωρεί την ελλάδα"...(>ομιλία<)
...πηγή: primeminister.gov.gr...

..."ιστογραμμή"...