...παπανδρέου:"δειλιάσαμε να είμαστε ανατρεπτικοί"...(>ομιλία<)






►...3-9-2011...Εθνική Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ...παπανδρέου...►"Μια ουσιαστική κριτική και αυτοκριτική της περιόδου αυτής, μπορεί να αναγνωρίσει τις αιτίες της προϊούσας κρίσης, χωρίς να παραγνωρίζει τα βήματα και τις κατακτήσεις της χώρας.

►...Να αναγνωρίσει ότι, απέναντι στη σύμφυση και αδιαφάνεια των ιδιοτελών συμφερόντων, το πολιτικό σύστημα, όταν δεν την καλλιέργησε, αντέδρασε με συμβιβασμούς ή οριακές βελτιώσεις, που ήταν ανεπαρκείς.

►...Να ομολογήσει την αδυναμία για ανατροπές και ρήξεις, όποτε κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές. Να παραδεχτεί τις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις, την αποδυνάμωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

►...Την αδυναμία εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, την έλλειψη ευνομίας και διαφάνειας, την αδυναμία να χτίσουμε μια εύρωστη οικονομία, μια χώρα παραγωγική και δυναμική, να σεβαστούμε, να αξιοποιήσουμε σωστά το περιβάλλον μας, την ιστορική μας κληρονομιά, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

►...Την αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας, της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας.

►...Την επικράτηση πελατειακών, συντεχνιακών νοοτροπιών, που υπέσκαψαν την πρόοδο της χώρας, ορισμένες φορές και στο δικό μας χώρο, κατά παράβαση των αρχών και αξιών μας.

►...Και εδώ, οι δικές μας ευθύνες είναι ακέραιες. Όχι διότι φέρουμε την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία και συντήρηση των παθογενειών των προηγούμενων δεκαετιών.

►...Αντιθέτως: η πελατειακή λογική είναι βαθιά συντηρητική, εργαλείο αφομοίωσης ριζοσπαστικών αλλαγών, εξαγοράς συνειδήσεων, εξάρτησης κοινωνικών δυνάμεων. Είναι ίδιον των δεξιών παρατάξεων. Και είναι η μήτρα της σημερινής μας εξάρτησης από δανεικά.

►...Η δική μας ευθύνη ήταν όταν εμείς ανεχτήκαμε ή υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές, ή όταν δειλιάσαμε να είμαστε ανατρεπτικοί. Τότε, η συντήρηση επέπλεε.

►...Γιατί εμείς, έχουμε την ευθύνη να είμαστε η κατ' εξοχήν μεταρρυθμιστική και ριζοσπαστική δύναμη της κοινωνίας. Πάντα και διαχρονικά, να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά"...

►...όλο το κείμενο της ομιλίας Παπανδρέου:
►...παπανδρέου:"δειλιάσαμε να είμαστε ανατρεπτικοί"...(>ομιλία<)

..."ιστογραμμή"...