...αναφαίρετο το δικαίωμα ψήφου κρατών-μελών...(>συνέντευξη τύπου<)


►...Βρυξέλλες, 29-10-2010...παπανδρέου..."Είπαμε ότι είναι απαράδεκτη η πρόταση για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου κράτους – μέλους. Και μάλιστα, είναι ακόμη πιο απαράδεκτη η λογική ότι, θα μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου, για όλα τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των κρατών – μελών και στα ζητήματα για τα οποία αποφασίζουμε.

►Εκεί δώσαμε μάχη, όπως πάντα δίνουμε μάχη, για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας. Θεωρούμε, όμως, ότι αυτή η μάχη δεν ήταν μόνο ελληνική, ήταν και ευρωπαϊκή μάχη, διότι η γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου, θα σήμαινε ότι δεν θα είχαμε εμείς δικαίωμα –και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απολύτως απαράδεκτη αυτή η πρόταση– παραδείγματος χάριν, να έχουμε λόγο και ψήφο για θέματα ασφάλειας, της δικής μας ασφάλειας, για θέματα της δικής μας εθνικής άμυνας, για θέματα των σχέσεών μας στη γειτονιά μας, για θέματα που αφορούν στους αγρότες, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στα προβλήματά τους, ή για θέματα που αφορούν στις θάλασσές μας, στη ναυτιλία μας, στον τουρισμό μας, στα νησιά μας, στην περιφερειακή ανάπτυξη.

►Θεωρούμε ότι μια τέτοια πρόταση χτυπά βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των λαών, των πολιτών και των εθνών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια παράδοση δημοκρατίας, την οποία εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε, όχι να υπονομεύσουμε.

►Έτσι λοιπόν, εγώ δεν δέχτηκα καν να μπει ως θέμα συζήτησης – όχι ως απόφαση, αλλά ούτε ως θέμα συζήτησης – η πρόταση για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου"...
►...όλο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες...αναφαίρετο το δικαίωμα ψήφου κρατών-μελών...(>συνέντευξη τύπου<)....πηγή:primeminister.gr..."ιστογραμμή"...