...να μην «μασάμε» τα λόγια μας...(>ομιλία<)


...πρωθυπουργός...απόσπασμα ομιλίας στο παγκόσμιο συμβούλιο κρητών..."πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην «μασάμε» τα λόγια μας.

...Αυτονόητο είναι τα Ταμεία μας να είναι άδεια, όταν χαρίζουμε φόρους στους πλουσιότερους και ρίχνουμε όλα τα βάρη στους φτωχότερους.

...Αυτονόητο είναι να γενικεύεται η αίσθηση της αδικίας, όταν ο πολίτης βλέπει διαφθορά ακόμα και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Πολιτικοί να δίνουν το κακό παράδειγμα και παράλληλα κανένας να μην τιμωρείται. Και αυτονόητα λέει ο πολίτης: «εγώ γιατί να πληρώσω φόρους;».

...Αυτονόητο είναι να λυγίσει το κράτος, όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, να λυγίζει το ασφαλιστικό σύστημα, όταν είχαμε εισφοροδιαφυγή.

...Αυτονόητο είναι όταν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και βεβαίως τα προϊόντα μας ακόμα περισσότερο.

...Αυτονόητο είναι, όταν όλοι μας μάθαμε τα παιδιά μας να θέλουν να διοριστούν στο κράτος αντί να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στην επιχειρηματικότητα, σε μια παγκόσμια οικονομία, η παιδεία να γίνεται τυπολατρική και στείρα, να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη της εποχής μας...

...Αυτονόητο ήταν, αυτή η κακοδιαχείριση να μην μπορεί παρά με δάνειες δυνάμεις να συντηρηθεί. Και δανειστήκαμε τα τελευταία λίγα χρόνια πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας τα τελευταία λίγα χρόνια...

...Μίλησα για τη διαφθορά. Το Brooking Institute στην Ουάσινγκτον δημοσιοποίησε πρόσφατα μια μελέτη για τη διαφθορά. Ξέρετε πόσα χρήματα θα κερδίσουμε; Περίπου 20 δις ευρώ το χρόνο, αν η Ελλάδα χτυπήσει τη διαφθορά. Είναι 8% του ΑΕΠ της χώρας μας.

...Αντί να εξάγουμε φοιτητές, να εξάγουμε γνώση. Σήμερα εξάγουμε φοιτητές. Πρέπει να εξάγουμε γνώση φέρνοντας φοιτητές εδώ και μεγαλώνοντας τα πανεπιστήμιά μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας.

...Καταπολεμούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, θεσμοθετώντας πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες, ασκώντας ελέγχους παντού, φορολογώντας και τις offshore εταιρίες.

...Λάβαμε πρωτοβουλία στη Βουλή για Εξεταστικές Επιτροπές, ώστε να λάμψει η αλήθεια για να μην κρύβουμε τίποτα κάτω από το χαλί.

...Διακυβέρνηση ανοιχτή στον πολίτη, με νομοσχέδια που τίθενται σε διάλογο και διαβούλευση σε ολόκληρη την κοινωνία.

...Αξιοκρατία παντού στο Δημόσιο, και στις προσλήψεις και στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων."...