..."πολίτης μαρία"...(>διαδικυακή έρευνα<)

ΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΙΑ» ΣΤΟ ARTE- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ- Π/Θ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο γαλλογερμανικός τ/σ ARTE, στην ηλεκτρονική του σελίδα παρουσιάζει το σχέδιο «Πολίτης Μαρία», μια διαδικτυακή έρευνα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα, «στην υπηρεσία του πολίτη», όπως σημειώνεται, με θέμα την 28χρονη Μαρία Ναθαναήλ, η οποία ανήκει στην επονομαζόμενη «γενιά των 700 ευρώ», και η οποία παρά το γεγονός ότι είναι πτυχιούχος, δεν καταφέρνει να βρει μια αντίστοιχη των προσόντων της εργασία στην Ελλάδα.

Το σχέδιο «Πολίτης Μαρία» παρακολουθείται και αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο της ε/φ LE MONDE.

Η κα Ναθαναήλ αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματά της σχετικά με την ελληνική κρίση και χάρη σε ομάδα δημοσιογράφων, που πραγματοποιεί την εν λόγω έρευνα, καταφέρνει να έρθει σε επαφή με τους κυριότερους παράγοντες και διαμορφωτές γνώμης με στόχο να τη διαφωτίσουν.
Η Αlexia Kefalas και o Patrice Barrat μεσολάβησαν για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Μαρίας Ναθαναήλ, κατά την οποία, ο Γιώργος Παπανδρέου συζητά για τα τρέχοντα ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και ανατρέχει στη δική του προσωπική διαδρομή, επιχειρώντας να κατανοήσει τις ανησυχίες των νέων σήμερα.
Η κα Ναθαναήλ περιγράφει στον Έλληνα Πρωθυπουργό την τάση της σημερινής γενιάς να επιλέγει να φύγει προς αναζήτηση απασχόλησης στο εξωτερικό, γεγονός που πιθανότατα θα αναδιαμορφώσει το τοπίο της Ελλάδας.«Κατανοώ απόλυτα την κατάσταση αυτή. Είμαι και ο ίδιος ένας από τους Έλληνες που έζησε, σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό. Οι εποχές τότε, όμως ήταν διαφορετικές. Ήταν η εξορία, λόγω της δικτατορίας. Μετά από χρόνια στο εξωτερικό, αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα, διότι ήθελα να είμαι χρήσιμος, να βοηθήσω, προκειμένου η χώρα να αλλάξει.
Πιστεύω ότι πολλοί οι Έλληνες που έχουν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό επιστρέφουν στην Ελλάδα με στόχους. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες της διασποράς ζώντας σε ένα περιβάλλον δίκαιο και οργανωμένο, σημειώνουν σημαντικά επιτεύγματα. Ενωμένοι, επιδεικνύουν φαντασία και δημιουργικότητα και αποδεικνύουν την αξία τους.
Στις Η.Π.Α., για παράδειγμα, η ελληνική ομογένεια δηλώνει έμπρακτα ότι είναι σε θέση να κάνει χρήση του περιβάλλοντος και των δυνατοτήτων που η χώρα προσφέρει και αυτό φανερώνει ότι εάν κάνουμε ορθή χρήση της διαχείρισης των μέσων και των φυσικών πόρων που διαθέτουμε και της παραγωγικότητας που υπάρχει στη χώρα μας, μπορούμε να προσφέρουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά.Για το λόγο αυτό, έχουμε αποφασίσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Με την αλλαγή αυτή, επισημαίνουμε στους νέους ότι έχουν σημαντικά δικαιώματα, τα οποία δεν μπορούσαν να ασκήσουν λόγω αδυναμιών του συστήματος.
Στην αγορά εργασίας, είχαμε επαγγέλματα που ήταν «κλειστά». Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος είχε ελάχιστες πιθανότητες να συμμετάσχει σε αυτά, ως γιατρός ή δικηγόρος. Ανοίγοντας την αγορά εργασίας, βοηθάμε τους νέους και δίνουμε νέα κίνητρα στην αναζήτηση απασχόλησης. Ένα άλλο, επίσης, πρόβλημα των νέων στην Ελλάδα, είναι ότι μπαίνουν με καθυστέρηση στην αγορά εργασίας και έτσι είναι δύσκολο να κάνουν οικογένεια.
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Ναθαναήλ αναφέρεται στην παραδοσιακή μορφή των οικογενειών στην Ελλάδα, όπου οι νέοι παραμένουν, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στην οικογενειακή εστία πολύ περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι νέοι καθυστερούν να μπουν στην αγορά εργασίας, οι σπουδές διαρκούν για μεγάλο διάστημα και οι γονείς στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους.
«Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα ώστε οι νέοι να μπαίνουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.
«Με κοινωνικά επιδόματα και συνεισφορές και με τη χορήγηση ενός ποσού, ώστε ο κάθε εργοδότης να προσλαμβάνει με ένα μισθό χαμηλό, ο οποίος όμως θα συμπληρώνεται από ένα κοινωνικό επίδομα και έτσι, θα αγγίζει τουλάχιστον το ποσό των 700 ευρώ. Πρόκειται για ένα κίνητρο σημαντικό για τους εργοδότες και είναι δίκαιο».
Επιπλέον, εκτιμώ ότι επικρατεί στην Ελλάδα ένα υπερβολικό αίσθημα προστασίας, που δεν βοηθά τους νέους. Δεν εννοώ ότι για αυτό φταίνε αποκλειστικά οι γονείς. Είναι επίσης, ζήτημα και του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό. Στο επίπεδο αυτό, μοιάζει αρκετά στο γαλλικό σύστημα, δηλαδή ένα σύστημα που προετοιμάζει επαγγέλματα που συνήθως δεν έχουν ζήτηση στην αγορά. Οι νέοι θεωρούν ότι χάρη στις σπουδές τους θα βρουν δουλειά στο δημόσιο τομέα. Ένα ποσοστό της τάξης του 85% των νέων σήμερα επιθυμούν να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχουν όμως τόσες θέσεις!
Επίσης, τα σχολεία δεν προσφέρουν κατάρτιση σε σύγχρονα ζητήματα και για σύγχρονα επαγγέλματα, που να έχουν, για παράδειγμα, σχέση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες. Το σχολείο δεν μας τα διδάσκει αυτά».
Στην Ελλάδα, που σήμερα αντιμετωπίζει μια κρίση, είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας και για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί οφείλουμε να παράγουμε καλύτερα και πιο εξειδικευμένα προϊόντα που δεν θα μπορεί να βρει κάποιος αλλού. Για παράδειγμα, οι τομείς της πράσινης ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, η διαχείριση υλικών σε συγκεκριμένους τομείς, που μπορούμε να αναπτύξουμε. Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Τέλος, αναφερόμενη στα αυστηρά μέτρα που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει και τα οποία πλήττουν τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, αλλά και τη νέα γενιά, η κα Ναθαναήλ αναρωτιέται κατά πόσο αποτελούν μια απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να αλλάξει με τρόπο ριζικό, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα.
«Η κρίση στην οποία βρεθήκαμε ήταν αποτέλεσμα της σπατάλης, της αδιαφάνειας, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου. «Για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή άμεσα, ελήφθησαν μέτρα, για να αποφευχθεί η πτώση και η χρεοκοπία. Η κρίση συνιστά για εμάς την ευκαιρία να πούμε: ‘Αρκεί! Γυρνάμε σελίδα’. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει φως μεγάλων αλλαγών, τις οποίες πιστεύω ότι η νέα γενιά περιμένει και εύχεται, και ευελπιστώ ότι θα συμμετέχει».
Ολόκληρη η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://citizen.arte.tv/content/george-papandreou-partie-1
http://citizen.arte.tv/content/george-papandreou-partie-2
http://www.lemonde.fr/europe/article/2010/07/14/citizen-maria-episode-3-une-recontre-avec-george-papandreou_1388045_3214.html
...πηγή:pasok.gr.................................."ιστογραμμή"...