...heinz-jürgen axt: "σοκ ελλάδας & ευρωπαϊκή κρίση"...(>deutsche welle<)

..."Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ AXT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / DEUTSCHE WELLE"..."Σε συνομιλία του με τη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle ο Γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen, Heinz-Jürgen Axt, μιλά για «την "αποφασιστικότητα" του Γιώργου Παπανδρέου και την "μοιραία 5ετία" του Κώστα Καραμανλή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνομιλίας, την οποία επιμελήθηκε ο Κώστας Συμεωνίδης :

"Από το σοκ της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κρίση", ήταν το θέμα διάλεξης του Γερμανού πολιτικού επιστήμονα Χάιντς - Γιούργκεν Αξτ στο πανεπιστήμιο της Βόννης την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Αξτ, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ - Έσσεν, είναι άριστος γνώστης της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, καθώς συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ.

"Αν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει για κάτι είναι ότι φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και δεν προχωρήσαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές", είπε πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της προς τη ΝΒ αναφερόμενη στην 5ετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρώην υπουργός το παραδέχεται αυτό δημοσίως. Με τη ρήση αυτή ξεκίνησε και η διάλεξη του καθηγητή Χάιντς - Γιούργκεν Άξτ:

"Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί, είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν ευνοούν απαραίτητα την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας, αλλά απλώς ενισχύουν τη δική τους θέση στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για απροθυμία να αναλάβουν το πολιτικό κόστος".

Ο καθηγητής εκτιμά ότι τα τεράστια προβλήματα της Ελλάδας οδήγησαν πλέον σε μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. «Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι πρέπει να ληφθούν και επίπονες αποφάσεις, ακόμη κι αν αυτό μεταφραστεί σε λιγότερες ψήφους στις επόμενες εκλογές».

Όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Άξτ είναι αισιόδοξος:

"Από τους πολιτικούς που γνωρίζω στην Ελλάδα είναι από αυτούς που μπορεί να εφαρμόζει καλύτερα αυτά που λέει, ο οποίος μπορεί και πείθει τους πολίτες, έχει πρόγραμμα και έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο δεν είναι μάγος. Θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της αντίστασης των δικών του ψηφοφόρων. Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γνωρίζω καλά τα του ΠΑΣΟΚ και ξέρω ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν οπορτουνιστικές ή και λαϊκίστικες τάσεις και οι οποίοι λένε δημοσίως αυτά που θέλει να ακούσει η πλειονότητα. Υπάρχει και αυτό".

Ο καθηγητής ελπίζει να τα καταφέρει η Ελλάδα, ωστόσο και ο ίδιος έχει τις επιφυλάξεις του:

"Εντός του 2010 η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε βαθιές περικοπές αλλά την ίδια στιγμή αναμένονται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την όλη κατάσταση. Η καταναλωτική διάθεση υποχωρεί εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας και κυρίως του ΦΠΑ. Γι΄ αυτό για οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν δύσκολο να κερδίσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, τους ψηφοφόρους με το μέρος της".

Οι περικοπές θα έπρεπε να συνοδεύονται από αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση έχει καταρχήν άλλες προτεραιότητες, λέει ο κ. Αξτ:

"Η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσα προβλήματα που πραγματικά δεν της έδωσαν την ευκαιρία και το χρόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός προγράμματος περικοπών και ταυτόχρονα να εκπονήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα τύχει της υποστήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Έπρεπε λοιπόν να θέσει κάποιες προτεραιότητες και να πείσει καταρχήν τις διεθνείς αγορές αλλά και τους εταίρους στην ΕΕ για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και να μην μείνει μόνον στη θεωρία, αλλά να προχωρήσει και στην υλοποίηση των μέτρων.

Παρόλα αυτά ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να αξιοποιήσει κάθε λεπτό του ελεύθερου χρόνου για να καταστρώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης, να το προωθήσει αλλά και να βρει συμμάχους στην οικονομία που θα τον στηρίξουν.

Ποιά είναι η άποψη του καθηγητή για την 5ετία της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή; Πώς αξιολογεί ο κ. Αξτ το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Νομίζω ότι ήταν μια μοιραία περίοδος. Αυτό αφορά και την εξωτερική πολιτική. Όταν τα πράγματα στην Κύπρο ήταν αρκετά ελπιδοφόρα - αναφέρομαι στο σχέδιο Ανάν - ο κ. Καραμανλής ήταν πολύ συγκρατημένος. Δεν αξιοποίησε την επιρροή που έχει η Ελλάδα για να πετύχει ενδεχομένως τη στήριξη του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους.

Από την άλλη πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εμφανίστηκε σαν πολιτικός των καινοτομιών, που τροφοδοτεί με ιδέες.

Και το τελευταίο που τον βαραίνει είναι ότι τα χρέη διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι το τελευταίο αφορά και άλλες κυβερνήσεις, τόσο αριστερές όσο και δεξιές, δεν είναι ο μόνος που φέρει ευθύνη για τα χρέη. Ευθύνη φέρει και η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ήταν ένα γλυκό δηλητήριο που έδινε τη δυνατότητα εύκολης αναχρηματοδότησης"...pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-17.6.10...heinz-jürgen axt: "σοκ ελλάδας & ευρωπαϊκή κρίση"...(>deutsche welle<)............................................."ιστογραμμή"...