..."financial times" & ελληνική οικονομία...(>άρθρο<)

.."α. "Greece on course to hit fiscal goals, say monitors"...ηλεκτρονική σελίδα της ε/φ FINANCIAL TIMES...
β. "Greece’s Fiscal Reform Program on Track"...WALLL STREET JOURNAL...
...................................................................................

α. "Greece on course to hit fiscal goals, say monitors"... FINANCIAL TIMES..."TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΩΣΤΑ"..."Στα θετικά σχόλια που διατύπωσε χθες ΕΕ και ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται η Kerin Hope σε ρεπορτάζ με τίτλο "Greece on course to hit fiscal goals, say monitors" που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ε/φ FINANCIAL TIMES:

Οι προσπάθειες για την οικονομική εξυγίανση της χώρας παραμένουν εντός των πλαισίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η δε ύφεση μπορεί να είναι πιο μικρή από ότι προβλεπόταν, είπαν χθες αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ σύντομα για την αναθεώρηση των προβλέψεων για συρρίκνωση φέτος της οικονομίας στο 4%, στη μεγαλύτερη ύφεση που περνά η χώρα από την εποχή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

«Είμαι σαφώς πιο αισιόδοξος αλλά είναι πολύ νωρίς για να αρχίζουμε να αλλάζουμε νούμερα» υπογράμμισε ο Paul Thomsen, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη ΕΕ & ΔΝΤ στην Ελλάδα, από τη ημέρα που η χώρα έλαβε τα πρώτα από τα 30 δις ευρώ από το μηχανισμό στήριξης.

Η χθεσινή αξιολόγηση της τρόικα αναμένεται να δώσει στήριξη στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μία σειρά από μη δημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει επίσης δήλωση του Servaas Deroose, αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είπε ότι τα στοιχεία όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς δείχνουν ότι ήταν «ισχυρότερη από ότι περίμεναν», γεγονός που αντανακλά την επιτυχία των νέων μέτρων για τη μείωση της φοροδιαφυγής στο λιανικό εμπόριο.

Τα έσοδα της κυβέρνησης είναι κοντά στις προβλέψεις συνεχίζουν οι FT, ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την ΕΕ στις λεπτομέρειες του συνταξιοδοτικού. Παράλληλα πρόοδος συντελείται και στις διαρθρωτικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις την αγορά εργασίας και τη είσπραξη των φόρων:

«Οι Έλληνες περνούν δύσκολες ώρες και το ίδιο θα γίνει και του χρόνου...αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων κακών πολιτικών κατά το παρελθόν» είπε ο κ. Thomsen. Οι FT κλείνουν με την παρατήρηση ότι η διάθεση της κοινής γνώμης έχει «μαλακώσει», από τις διαδηλώσεις του περασμένου μήνα όταν υπήρξαν και τρία ανθρώπινα θύματα, τα συνδικάτα όμως έχουν προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν και άλλες απεργίες, ως αντίδραση ενάντια στα μέτρα για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων.

Σημαντικούς επαίνους από τους ελεγκτές εξασφάλισε η Αθήνα, επισημαίνεται και σε σύντομο μονόστηλο στην ε/φ GUARDIAN με τίτλο "Economy on track for recovery say inspectors" που υπογράφει η Helena Smith:

Σε μία εβδομάδα που είδε το χρέος της να υποβαθμίζεται για δεύτερη φορά σε κατηγορία σκουπιδιών και που ακούγονται ζοφερά σενάρια για χρεοκοπία της χώρας, η Αθήνα εξασφάλισε μεγάλους επαίνους από τους επιθεωρητές, επισημαίνει η GUARDIAN, παραθέτοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής (που υπογράμμισε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλους τους τομείς») αλλά και την ανακοίνωση ΕΕ & ΔΝΤ (ότι όλα κινούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα)"

«Ικανοποιημένοι με την εκτέλεση του προγράμματος λιτότητας από την Ελλάδαεμφανίστηκαν χθες, μετά την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», σημειώνει η οικονομική εφ. Handelsblatt. «Βέβαια, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αυτή τη φορά δεν πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έλεγχος. Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα σηματοδότησαν ωστόσο ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας υλοποιείται κατά τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Μαΐου, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο απ’ ότι αναμενόταν. Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σημειώνει πρόοδο. Όμως και οι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Ο τραπεζικός τομέας διαθέτει επαρκή ρευστότητα. Η ΕΚΤ έχει αναγγείλει ενδελεχή εξέταση του προγράμματος για τα τέλη Ιουλίου.

Αν μείνουν τότε οι ελεγκτές ικανοποιημένοι από την Αθήνα, τότε μπορεί αυτή να ζητήσει τη δεύτερη δόση του πακέτου βοήθειας».
....................................................................................
β."Greece’s Fiscal Reform Program on Track"...WALLL STREET JOURNAL...
Στη θετική αξιολόγηση από την πλευρά ΕΕ και ΔΝΤ για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται επίσης και η WALLL STREET JOURNAL. Σε ρεπορτάζ με τίτλο Greece’s Fiscal Reform Program on Track, αναφέρεται στην αξιολόγηση ΕΕ & ΔΝΤ επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα θα λάβει και τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στον Τύπο, για να προσθέσει ότι «σε όλους τους τομείς, έχει σημειωθεί πρόοδος».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει στο ρεπορτάζ της ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και («σαρωτικών και δύσκολων») μεταρρυθμίσεων, καθώς ότι αντιμετωπίζει απαγορευτικά υψηλά επιτόκια δανεισμού, τονίζει όμως ότι η κοινή ανακοίνωση «δίνει το ΟΚ στην κυβέρνηση», δεδομένου ότι αναφέρει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σειρά πρωτοβουλιών για μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων).

Η WSJ κλείνει παραθέτοντας δήλωση του κ. Thomsen που υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μία ενδιάμεση αξιολόγηση», προσθέτει όμως ότι «όταν θα επιστρέψουμε σε 5 εβδομάδες περιμένουμε να δούμε και πάλι ότι όλα θα είναι εντός προγράμματος». «Μέχρι στιγμής, όλα καλά»....pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-18.6.10..........................................................."ιστογραμμη"...