...η ευρωπαϊκή συνηγορία παπανδρέου...(>συνέντευξη<)

..."H Le Soir δημοσιεύει στο οικονομικό της ένθετο ολοσέλιδη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο δημ/φο Maroun Labaki.

H συν/ξη προαναγγέλλεται στην πρώτη σελίδα της ε/φ με τίτλο «Η ευρωπαϊκή συνηγορία του Παπανδρέου στη Soir» (Le plaidoyer européen de Papandréou au Soir), όπου αναφέρεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός βλέπει προς το μέλλον.

Σε μία συζήτηση που είχε με μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων, ανάμεσα στους οποίους και ο απεσταλμένος της ε/φ στην Αθήνα, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ξεκάθαρα: «Τα δύσκολα μέτρα τα έχουμε ήδη πάρει. Επομένως έχουμε τώρα ένα περιθώριο για να ετοιμάσουμε τις μεγάλες αλλαγές, που όλοι οι Έλληνες επιθυμούν με στόχο να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντλεί επίσης από την πρόσφατη κρίση διδάγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση «Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη ολοκλήρωση, όχι λιγότερη ολοκλήρωση. Έχουμε ανάγκη από μία φωνή περισσότερο δυνατή σε διεθνές επίπεδο, σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης του οικονομικού συστήματος. Είμαστε περισσότερο δυνατοί μαζί».

Στο οικονομικό ένθετο της ε/φ η συν/ξη του Πρωθυπουργού έχει τίτλο «Να κάνουμε την ελληνική οικονομία μία βιώσιμη οικονομία».

...Η πλήρης μετάφραση της συν/ξης έχει ως εξής:

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την Τρίτη στην Αθήνα το Βέλγο Πρωθυπουργό Yves Leterme, ο οποίος ήρθε με στόχο να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας. Παράλληλα ο Βέλγος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα πρέπει να εκληφθεί ως «μία πράξη αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι αξιέπαινος που προσπαθεί να βγάλει την Ελλάδα από μία κατάσταση που δεν δημιούργησε ο ίδιος» δήλωσε ο κ. Leterme.

Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης, ο Έλληνας σοσιαλιστής Πρωθυπουργός παραχώρησε συν/ξη σε μία μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος της Soir.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα; Νέα μέτρα λιτότητας;

Γ. Παπανδρέου: Έχουμε ήδη πάρει μία σειρά μέτρων και υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθησυχάσουμε τους δανειστές μας: Θα τους αποπληρώσουμε. Αυτός είναι ο κύριος στόχος όλων όσων έχουμε κάνει.

Έχουμε δείξει την πολιτική μας βούληση αλλά επίσης και την ικανότητά μας να βάζουμε σε εφαρμογή τα μέτρα. Μέσα σε τρεις μήνες πραγματοποιήσαμε περισσότερες αλλαγές στην Ελλάδα από όσες είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία. Και θα συνεχίσουμε. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία μία βιώσιμη οικονομία.

Τώρα, οριστικοποιούμε το ζήτημα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας, των κλειστών επαγγελμάτων κ.α. Θα υπάρξουν παράλληλα και άλλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αναφορικά με τους στόχους της διαφάνειας και της καταπολέμησης των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς.

Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας σε τομείς όπως είναι η πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο δυναμικό σε ό,τι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατότητες αιολικής ενέργειας, χάρη στα νησιά μας. Αυτοί θα αποτελέσουν νέους τομείς για την ανταγωνιστικότητά μας.

Επίσης χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και στη γεωργία , ώστε να επιδιωχθεί η ποιότητα. Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, είναι ένα συγκριτικό αποτέλεσμα που πρέπει να αναπτύξουμε…. Χρειάζεται επίσης να αναπτύξουμε έναν τουρισμό υψηλού επιπέδου ή έναν εναλλακτικό τουρισμό.

Όλα αυτά αποτελούν ανάπτυξη. Όμως τα δύσκολα μέτρα τα έχουμε ήδη πάρει. Έχουμε επομένως το περιθώριο να ετοιμαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες ώστε να γίνει η οικονομία μας βιώσιμη.

Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να μειώσετε τον μεγάλο προϋπολογισμό που έχετε για αμυντικές δαπάνες;

Γ. Παπανδρέου: Πρέπει να κοιτάξουμε τον περασμένο αιώνα. Η Ελλάδα γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο βαλκανικούς πολέμους, αρκετές δικτατορίες… Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, είμαστε εντελώς απομονωμένοι από τους γείτονές μας και ο μόνος σύμμαχος, η Τουρκία ήταν επίσης ένας εχθρός.

Σήμερα θα έλεγα ότι όσο περισσότερο η Ευρώπη θα ολοκληρώνεται και θα γίνεται περισσότερο αλληλέγγυα, τόσο λιγότερο θα έχουμε ανάγκη τεράστιες αμυντικές δαπάνες. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη θα είναι η δύναμη.

Όσο περισσότερο η γειτονική μας Τουρκία εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στο σεβασμό των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε μαζί για τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Erdogan. Ήταν και ο ίδιος θετικός στην ιδέα να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω της ενδυνάμωσης της Ευρώπης και των διμερών μας σχέσεων. Όμως, ναι, έχω την ελπίδα ότι οι Έλληνες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν τόσα πολλά για την άμυνα.

Δημοσιογράφος: Η Ευρώπη καθυστέρησε να έρθει σε βοήθεια της Ελλάδας;

Γ. Παπανδρέου: Παρόλα τα μέτρα που πήραμε αμέσως για να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη, οι αγορές παρέμειναν πολύ ανήσυχες, υστερικές. Γι’ αυτό χρειάστηκε ο μηχανισμός υποστήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Έπρεπε να ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά επίσης να δημιουργηθεί και ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες στην Ελλάδα.

Είναι παράδοξο: Από τη μία πλευρά η Ευρώπη υπήρξε αργή εάν τη συγκρίνουμε με τις αγορές αλλά από την άλλη πλευρά ποτέ δεν υπήρξε τόσο γρήγορη. Η Ευρώπη είναι έτσι. Παρά τα θεσμικά προβλήματα, παρά τα πολιτικά προβλήματα, οι αποφάσεις ελήφθησαν.

Δημοσιογράφος: Πως βλέπετε το μέλλον της ευρωζώνης;

Γ. Παπανδρέου: Αρκετές από τις αδυναμίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ευρωζώνης έχουν έρθει στην επιφάνεια. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση, καλύτερη εποπτεία. Η κυβέρνησή μου βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λίγους μήνες έχοντας κληρονομήσει μια κατάσταση που ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε… Χρειάζονται πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί εποπτείας.

Όλα αυτά μας δίνουν στην πραγματικότητα την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά. Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη, και όχι λιγότερη, Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενσωμάτωση και όχι απόκλιση. Χρειαζόμαστε μια πιο δυνατή φωνή σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί.

Δημοσιογράφος: O Yves Leterme είναι πρωθυπουργός «τρεχουσών υποθέσεων». Πως προδιαγράφεται για σας η εξάμηνη βελγική προεδρία;

Γ. Παπανδρέου: Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πιο πολύ αποτελεσματική προεδρία. Οι Βέλγοι γνωρίζουν πολύ καλά την Ευρώπη και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία: πρόκειται για τη δωδέκατη προεδρία τους… Διαθέτουν επίσης την αναγκαία εμπειρία σε θέματα διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό είναι κομμάτι της πολιτικής ζωής του Βελγίου.

Υπάρχει επίσης κι ένας άλλος Βέλγος στην πρώτη γραμμή, ο κ. Van Rompuy, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία. Που πηγαίνουμε; Θα επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια; Στις υποδομές; Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας;

Πώς θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας; Πιστεύω ότι το Βέλγιο μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ σημαντικό σε σχέση με όλα αυτά.πηγή: pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-3.6.10........................."ιστογραμμή"...