...ε.ε. και δημοκρατικό έλλειμμα...(>άρθρο<)

..."Ε.Ε ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ Π/Θ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"..."Το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ πραγματεύεται άρθρο του Gary Younge με τίτλο “Europe’s democracy deficit”, που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Nation.

Όπως σημειώνεται, η ΕΕ αποτελεί ένα τολμηρό σχέδιο που θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα δημοκρατικής συναίνεσης και να λειτουργεί με δημοκρατικό έλεγχο, κάτι που δε συμβαίνει, και που του στερεί νομιμότητα και το εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά.

Ως παραδείγματα έλλειψης δημοκρατίας αναφέρεται η ΕΚΤ (ο πρόεδρος της οποίας διορίζεται μεν από δημοκρατικώς εκλεγμένες κυβερνήσεις, δεν δίνει όμως λογαριασμό σε αυτές και θέτει τους στόχους της Τράπεζας χωρίς δημοκρατική διαβούλευση), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (το μοναδικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες αλλά που δεν έχει δυνατότητα νομοθεσίας) και το γεγονός ότι όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν αρνητικά για κάποια συνθήκη - όπως οι Ιρλανδοί πριν από δύο χρόνια - η ΕΕ επαναλαμβάνει τη διαδικασία μέχρι να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το έλλειμμα δημοκρατίας – τονίζει ο Younge, είναι εμφανές και στην οικονομική κρίση, όπου οι πιο πλούσιοι (Γάλλοι και Γερμανοί) αποφασίζουν πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμόσουν οι πιο αδύναμοι.

Και αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου αν και κατά τις τελευταίες εκλογές ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων, να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων πάνω από τον πληθωρισμό και να βοηθήσει τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, σήμερα είναι αναγκασμένος να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης"...pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-12.6.10(α) ..."ε.ε. και δημοκρατικό έλλειμμα"...(>άρθρο<)..........."ιστογραμμή"...