..."παλεύουμε να αλλάξουν πολλά"...(>ομιλία<)

...πρωθυπουργός..."ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παλεύουμε να αλλάξουν πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Να μπει τάξη και ευνομία απέναντι στην αδιαφάνεια και την κερδοσκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να υπάρξει ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου, παγκοσμίως.

Να φορολογηθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, για να επενδυθούν αυτά τα έσοδα στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την καινοτομία, την πράσινη τεχνολογία, τις υποδομές, που θα μας κάνουν όλους πιο ανταγωνιστικούς.

Να χτυπήσουμε τη φτώχεια, να χτυπήσουμε την εκμετάλλευση στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, που τις κάνουν, όπως πολύ σωστά είπατε, προσωρινά πιο ανταγωνιστικές από εμάς, επειδή εμείς, στις Δημοκρατίες της Δύσης, έχουμε κατακτήσει με αγώνες ένα, άλλοτε υποτυπώδες, όπως στην Ελλάδα, άλλοτε αναπτυγμένο, κράτος πρόνοιας, όπως αλλού.

Δεν είναι αυτό το μοντέλο που εμείς θέλουμε, δηλαδή να δώσουμε τον αγώνα της ανταγωνιστικότητας, με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά θέλουμε να τον δώσουμε με την αύξηση της αξίας, και εδώ, και στις χώρες όπου πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματά τους και να υπάρξουν συστήματα κοινωνικής ασφάλειας. Αυτά είναι για τα οποία αγωνίζομαι.

Δεν θα γίνουμε εμείς χώρα μισθωτών, τριτοκοσμικής λογικής, απέναντι σε μία αντίληψη παγκόσμια, συντηρητική, που θέλει να χρησιμοποιήσει και το πρόβλημα της Ελλάδας.

Και είναι άλλο το πρόβλημα το δικό μας, διότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι και λόγω σπατάλης, και λόγω πελατειακών σχέσεων, και λόγω διαφθοράς. Και το λέω αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το είπα και προχθές στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στη Νέα Υόρκη.

Ας μην μας χρησιμοποιούν οι συντηρητικοί, ας μην λένε ότι το σύστημα πρόνοιας στην Ελλάδα είναι αυτό το οποίο έριξε έξω την ελληνική οικονομία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ελληνική οικονομία έπεσε έξω από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, τη διαφθορά, την πελατειακή λογική"...απόσπασμα ομιλίας στη βουλή 25-6-2010...σε επίκαιρη ερώτηση κ. Παπαρήγα...όλο το κείμενο:"παλεύουμε να αλλάξουν πολλά"...(>ομιλία<)... .........................................................................."ιστογραμμή"