...όχι στη λoγική υπουργείο-"φέουδο"... (>ομιλία<)

...πρωθυπουργός...άτυπο υπουργικό συμβούλιο..."Όπως έχω πει απ’ την αρχή της θητείας μας, οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, μέσα σε αυτό το αρχικό στάδιο για να αποδώσουν. Πρέπει να γίνουν τώρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τη δυναμική της δικής μας εκλογής, αλλά και αυτή τη δύσκολη κρίση, να γίνει η κρίση και μια ευκαιρία για τις αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα που έχει η χώρα μας, το Δημόσιο, το ελληνικό κράτος. Τώρα πρέπει να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές υπέρ του πολίτη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε βάλει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Από την αναδιοργάνωση του κράτους, της αυτοδιοίκησης, τη διαφάνεια, το αίσθημα Δικαίου, τα θεσμικά θέματα στη λειτουργία των διαφόρων εξουσιών, αλλά ακόμα και στην καθημερινή ζωή του πολίτη, από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, από τη γραφειοκρατία μέχρι την ανάπτυξη, από τον πληθωρισμό μέχρι και την κοινωνική στήριξη των πολιτών. Όλα αυτά είναι προτεραιότητες για μας.

Σίγουρα, τα δύσκολα μέτρα που έχουμε πάρει και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πρέπει εκ των πραγμάτων να εφαρμοστούν, πρέπει να τηρηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, πρέπει να δούμε και τις δυνατότητες που έχουμε, να στηρίξουμε τον φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες, με σωστές λειτουργίες, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη.

Ένα απ’ τα θέματα των επόμενων Άτυπων Υπουργικών Συμβουλίων αλλά και ενός Υπουργικού Συμβουλίου, θα είναι και οι απαντήσεις σας στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, για τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Χρειάζεται επίσης, να δούμε πως και σε ποια θέματα μπορούμε να ενισχύσουμε την δυνατότητα της συμμετοχής των πολιτών. Εμείς θέλουμε τη διαβούλευση. Δυστυχώς, λόγω των πιεστικών χρονικών περιθωρίων και των διεθνών συνθηκών στις αγορές αναγκαστήκαμε ορισμένες φορές να πάρουμε αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτω από την πίεση του χρόνου.

Από εδώ και πέρα χρειάζεται να ξαναδώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαβούλευση, ιδιαίτερα με τους κοινωνικούς εταίρους, να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας που παραδοσιακά μας στηρίζουν. Να το κάνουμε στον ευρύτερο βαθμό που οι συνθήκες μας επιτρέπουν.

Ένα ακόμη θέμα που αφορά στη λειτουργία μας συνδέεται με την καθημερινή δραστηριότητά σας στα Υπουργεία. Ξέρω ότι ο καθένας σας - έτσι είναι τα Υπουργεία στην Ελλάδα - αναγκάζεται να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του Υπουργείου, κάτι που στρέφει συχνά το ενδιαφέρον σας σε πολλά πρακτικά και επείγοντα θέματα και προτεραιότητες που δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης, τον προγραμματισμό που είχαμε από την Αντιπολίτευση. Είναι η καθημερινή κρίση που έρχεται
στην πόρτα σου και σου λέει «λύστο». Χάνονται έτσι, τα μεγάλα. Εκ των πραγμάτων, έτσι είναι δυστυχώς η λειτουργία του κράτους μας, γίνεσαι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να λύσεις προβλήματα, αντί να καθοδηγείς τις μεγάλες επιλογές.

Αυτό όμως, έχει και μια άλλη συνέπεια: Να συνεχίζεται η λογική του Υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα Υπουργεία. Γιατί τα Υπουργεία λειτουργούν, δυστυχώς, με στεγανά σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία. Μάλιστα, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί, πίσω από κλειστούς χώρους.

Επομένως, εσείς πρέπει να συμβάλετε όσο γίνεται καλύτερα στα θέματα που έχετε συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους. Με άμεση ανθρώπινη επαφή με τον συνάδελφο, με συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος και αν χρειαστεί βοήθεια και από το δικό μου το γραφείο, εδώ είμαστε όλοι για να βοηθήσουμε.

Μια επισήμανση ακόμα. Όπως έχω πει, η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα των συλλογικών οργάνων, έχει σχέση και με το κατά πόσο εμείς είμαστε πιστοί στα συλλογικά αυτά όργανα προστατεύοντάς τα. Είναι μία παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής ότι ο Τύπος θέλει να ξέρει την κάθε λεπτομέρεια, τι είπε ο καθένας κλπ., και μετά να τα δαιμονοποιεί, και μετά να τα φτιάχνει στη βάση της δικής τους ατζέντας, των δικών τους σκοπιμοτήτων ή προτεραιοτήτων.

Στόχος μου δεν είναι να μην υπάρχουν διαφωνίες στις συνεδριάσεις μας. Εγώ θέλω στις συνεδριάσεις να γίνεται ακόμη και έντονη αντιπαράθεση. Εάν δεν υπάρξει αντιπαράθεση, εάν δεν υπάρξουν διαφορετικές απόψεις, τότε δεν χρειάζεται να μιλήσουμε, αν συμφωνούμε σε όλα, δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε.

Εγώ δεν θέλω, όπως επί ΝΔ, οι συνεδριάσεις να είναι για τα μάτια του κόσμου, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμό. Χρειάζεται όμως, να υπάρχει μια κατάληξη, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε σωστά το έργο μας. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι μας να προστατεύουμε τις αποφάσεις μας και να στηρίζουμε το έργο μας χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις. Νομίζω αυτό είναι σημαντικό.

Έχουμε να υπηρετήσουμε τη χώρα και τους πολίτες. Το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής, γιατί αυτή μόνο μπορεί να δώσει λύσεις και στα μικρά και κυρίως και στα μεγάλα.

Και σήμερα, έχουμε να συζητήσουμε πολύ σημαντικά θέματα. Τις μεγάλες αλλαγές στην Υγεία, τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ άλλων.

Θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες και το κοινό μας μέλλον"...pasok.gr...φωτογραφία enet.gr....................."ιστογραμμή"...