...ποσειδώνια 2010: εφοπλιστές & ελλάδα...(>ρεπορτάζ<)

.."FT: ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2010 – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ"...Επικριτικό είναι το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Robert Wright σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα και το οποίο αναφέρεται στην ελληνική εφοπλιστή οικογένεια με αφορμή τα Ποσειδώνια, την ναυτιλιακή έκθεση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Στο σχετικό δημοσίευμα που καταχωρίζεται στους FINANCIAL TIMES (ηλεκτρονική έκδοση) υπό τον τίτλο Shipping tycoons party as Greece struggles ο συντάκτης ξεκινά την ανταπόκρισή του:

«στα πολυτελή πάρτι που διοργανώθηκαν στην Αθήνα αυτήν την βδομάδα, θα ήταν πολύ εύκολο κάποιος να ξεχάσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση. Πάντως οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Ποσειδώνια φέτος είχαν πολύ μικρή σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σαν να συνέβησαν στον πλανήτη Άρη».

Σχολιάζοντας σκηνές από την έκθεση, ο Wright γράφει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές γιόρτασαν το τέλος της κρίσης στον τομέα της ναυτιλίας που ήλθε πριν από έναν χρόνο.

«Οι καλύτερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβαν χώρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, σε μία ιδιωτική χερσόνησο απομονωμένη από τους ζητιάνους στους δρόμους, τους διαδηλωτές και τους δασκάλους που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους», σημειώνει ο ρεπόρτερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες εφοπλιστές παρουσίασαν ανάκαμψη στις επιχειρήσεις τους χάρη στην δυναμική της κινεζικής οικονομίας παρά σε εγχώριους παράγοντες. Οι πιο πολλοί από αυτούς κανονίζουν τις τραπεζικές υποθέσεις τους στο Λονδίνο, καταχωρούν τις εταιρείες τους στην Νέα Υόρκη και καταπιάνονται με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο.

Πολλοί λίγοι από αυτούς έχουν παραπάνω από ένα παράρτημα στην Ελλάδα ώστε να ανησυχούν για το αν η κυβέρνηση θα τους επιβάλλει φόρους.

Παρόλα αυτά οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιμένουν ότι αισθάνονται συμπόνια για τους συμπατριώτες τους και προτιμούν να ζουν στην Ελλάδα παρά σε χώρες όπως η Κύπρος, Μάλτα, Μονακό ή Ελβετία. Αυτή η επιλογή είναι ευκολονόητη όπως εξηγεί και ο Γ. Οικονόμου, διαπρεπής Έλληνας εφοπλιστής:

«Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε εδώ γιατί μας αρέσει το κλίμα. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο από ανθρώπινο δυναμικό εδώ με το οποίο μπορούμε και λειτουργούμε. Ωστόσο εφόσον χρειαστεί αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, γράφει ο Wright, έχει ενοχλήσει τους πλοιοκτήτες καταργώντας το Υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο συντόνιζε την πολιτική για τον ναυτιλιακό τομέα. Ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι οι φόροι στους εφοπλιστές ή κάτι αντίστοιχο θα πετύχει κάτι περισσότερο για το κράτος.

Όπως αναφέρει και ο κ. Οικονόμου, τα «δικαιώματα τους» προστατεύονται από το σύνταγμα εδώ και 40 χρόνια. «Ο παράλληλος κόσμος των πάρτι και των ζητιάνων φαίνεται ότι θα συνεχίζει να υπάρχει», καταλήγει το ρεπορτάζ"...pasok.gr...e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-12.6.10(α)..."ποσειδώνια 2010: εφοπλιστές & ελλάδα...(>ρεπορτάζ<)"... ........................."ιστογραμμή"...