...εξομάλυνση & ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας...(>άρθρο<)

...ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...
..."Η εφημερίδα Politiken αναδημοσιεύει μεταφρασμένο στη δανική γλώσσα, άρθρο του ερευνητή θεμάτων ευρωπαϊκής ασφάλειας του thinktank Rand Corporation, F. Stephen Larrabee, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του φόρουμ ιδεών Project Syndicate με τίτλο «Η εξομάλυνση μπορεί να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας», σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική οικονομία.

Το άρθρο έχει συνταχθεί σε συνεργασία με τον ερευνητή του ίδιου thinktank, Charles Ries, ο οποίος διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την περίοδο 2004 έως 2007.

Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έχουν συμβάλει στην άθλια οικονομική της κατάσταση. Η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα αμυντικά έξοδα των χωρών της Ευρώπης, σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Η βελτίωση της σχέσης με την Τουρκία θα μπορούσε, συνεπώς, να συμβάλει στο έργο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Recep Tayip Erdogan, για τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί ευκολότερη η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η ενδεχόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει ευχάριστη είδηση όχι μόνο για τους ξένους επενδυτές και την ΕΕ αλλά και για τους συμμάχους της Ελλάδας και της Τουρκίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Οι αερομαχίες, μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος συνεχίζονται. Το 2006, ένας Έλληνας πιλότος σκοτώθηκε, μετά από αερομαχία με ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Αυτά τα επεισόδια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία άσκοπη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι δύο χώρες έφθασαν κοντά στη σύγκρουση το Φεβρουάριο του 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης για το μικρό νησί Ίμια/Kardak, το οποίο διεκδικούν και οι δύο. Το ΝΑΤΟ είναι απασχολημένο με το Αφγανιστάν και έτσι δεν του χρειάζεται μία σύγκρουση στο Αιγαίο.

Εκτός από την οικονομία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, για τους οποίους πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Γιώργου Παπανδρέου, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Τουρκία, η οποία έχει τους δικούς της λόγους, για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η προσπάθεια για τη βελτίωση θα μπορούσε να αρχίσει με μικρά βήματα, όσον αφορά θέματα, τα οποία δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενα. Η Τουρκία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτρέψει τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να υπογράψουν οικονομικές συμφωνίες, όπως και συμφωνίες δανεισμού μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της αντίστοιχης της Τουρκίας. Θα μπορούσαν, επίσης, να συνεργασθούν στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, οι ηγέτες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να έλθουν σε συμφωνία, σχετικά με πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ή ακόμη να αποφασίσουν να αφήσουν μερικές από τις διαφωνίες να κριθούν με διεθνή βοήθεια"...πηγη: e-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-12.5.10...pasok.gr......"ιστογραμμή"...