..."greece is the word"...(>times<)

...(>times<)...Η ελληνική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά θα οδηγήσει σε μία νέα οικονομική και τραπεζική ύφεση που μπορεί και να μετατραπεί σε ανθρώπινη καταστροφή ενώ παράλληλα κρίνεται αναγκαία η άμεση συνδρομή των μεγάλων οικονομιών της Ε.Ε., όπως Γερμανία και Γαλλία ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξάπλωση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφέρει κύριο άρθρο της εφημερίδας TIMES με τον τίτλο Greece is the word.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις αγορές, και το γεγονός ότι το επενδυτικό κοινό αρχίζει να εκφράζει και νέες ανησυχίες αυτή τη φορά για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, επιβάλλουν την άμεση ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία απεύχονται οι επενδυτές.

Το πρώτο έχει να κάνει με την περίπτωση χρεοκοπίας και το δεύτερο με την επιλογή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει οι επιπτώσεις στις αγορές θα είναι τεράστιες. Η κρίση θα εξαπλωθεί στις αγορές ομολόγων στην νοτιοευρωπαϊκές χώρες, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Παράλληλα, η χρεοκοπία θα επηρεάσει και τις διεθνείς τράπεζες που έχουν στη διάθεσή τους μέρος από το ελληνικό χρέος. Με λίγα λόγια η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν δεύτερο γύρο ύφεσης αλλά και κρίσης στον τραπεζικό τομέα», τονίζουν οι TIMES συμπεραίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί πλέον ελληνικό πρόβλημα αλλά αφορά όλη την ευρωζώνη.

Κατά την άποψη της εφημερίδας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της μέσω της ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Βασικό όμως εμπόδιο σε αυτή την περίπτωση, στέκει η Γερμανία, τονίζεται στο άρθρο.

«Η Γερμανία, είναι απρόθυμη να λάβει μέρος. Με τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών, το Βερολίνο καθυστερεί την έγκριση του bailout για την Ελλάδα». Αν και μπορεί να δικαιολογήσει κανείς την συμπεριφορά της Γερμανίας ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το bailout είναι απαραίτητο και τη βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης φέρουν πρώτα η Γερμανία και η Γαλλία, υποστηρίζουν οι TIMES και εξηγούν:

«Υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από αυτές, κατορθώνοντας να αυξήσει τις εξαγωγές της ενώ παράλληλα έχει κάνει ελάχιστα ώστε να αυξήσει την εσωτερική της οικονομία».

Αυτού του είδους οι ανισορροπίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη ανάκαμψη. Οι χώρες με ελλείμματα θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερο ενώ χώρες με πλεονάσματα θα πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση.

Εκτός από τα παραπάνω η εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει η Γερμανία και η Γαλλία να βοηθήσουν την Ελλάδα: είναι μέλη της ευρωζώνης. Καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να υποβαθμίσει το νόμισμά της, η μόνη λύση του αποπληθωρισμού θα προκαλούσε μιζέρια και αθλιότητα.

Και καταλήγει ότι εάν οι ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν να πετύχει το εγχείρημα τους (ενν. το κοινό νόμισμα) δεν μπορούν να αποποιούνται των ευθυνών τους που είναι η διάσωση του ασθενέστερου μέλους της ΟΝΕ. ..."greece is the word"...(>times<)...πηγή:pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-29.4.10....................."ιστογραμμή"...