..."the euro: on the brink of crisis"...(>guardian<)

..."The euro: on the brink of crisis"...(>guardian<)..."Παρομοιάζοντας την ελληνική οικονομική κρίση με την Lehman Brothers, η εφημερίδα GUARDIAN σε κύριο άρθρο της με τίτλο The euro: on the brink of crisis, προτρέπει τις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης να δράσουν αποφασιστικά ώστε να αποτραπεί ένα νέο φαινόμενο οικονομικής κατάρρευσης στην Ευρώπη, επικρίνοντας παράλληλα και τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, o GUARDIAN υποστηρίζει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάσταση τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε μία νέα καταστροφή.

Το απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι πλέον να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ηγεσία της Ευρώπης (Γαλλία και Γερμανία), μία ηγεσία που απουσίαζε επιδεικτικά από τη στιγμή που αυτή η μικρή οικονομική δυσκολία παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, πριν μήνες.

Μέχρι στιγμής, αναφέρει η εφημερίδα, η Merkel ακολουθεί το εξής κανόνα: όταν κάποιος μέλος της ομάδας βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση, συνεχίζει να μιλάει για το τι πρέπει να γίνει ενώ ταυτόχρονα κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Πράγματι, σημειώνει o GUARDIAN, «χθές η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναφέρθηκε στο πώς θα λάμβανε την ευρωπαϊκή βοήθεια από στιγμή σε στιγμή η Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάριζε ότι η Αθήνα ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην ευρωζώνη, ούτως ή άλλως».

Ως ένα βαθμό η Γερμανία έχει δίκιο, σχολιάζεται στο άρθρο. Στην πραγματικότητα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία ίσως δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στην ΟΝΕ. Όμως τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή να γίνει αναφορά σε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα θα πρέπει τα υπόλοιπα μέλη να τους υπερασπιστούν, παρέχοντας την οικονομική στήριξη που χρειάζονται.

«Αυτή η βδομάδα πιθανά να αποτελέσει σταθμό στην πορεία της ευρωζώνης. Είναι η στιγμή που οι κυβερνήσεις έχασαν τον έλεγχο και οι αγορές ανέλαβαν δράση», καταλήγει η εφημερίδα"...πηγή: pasok.gr...e - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-29.4.10................."ιστογραμμή"...