ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Μία υποκειμενική προσέγγιση του πολιτικού «υποκειμένου» στη πόλη
( 19-feb-2008 1.23 )

- O διάλογος στη Θεσσαλονίκη είχε 2% συμμετοχή των μελών και φίλων...

Όμως:
- Μόνο τα στελέχη -που κατά καιρούς είχαν θητεύσει σε οργανισμούς και σε έμμισθες εκπροσωπήσεις να είχαν συμμετάσχει (που βέβαια δεν ήταν το ζητούμενο) - θα υπήρχε μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή…
- Μόνο οι άμεσα επηρεαζόμενοι ψηφοφόροι φίλοι βουλευτών μας να είχαν κινητοποιηθεί θα είχαμε άλλο ποσοστό συμμετοχής…
- Μόνο τα 250 περίπου μέλη της διορισμένης ΝΟΕΣ να είχαν συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στις ομάδες εργασίας θα είχε παραχθεί κοινωνική συνέργεια…

MME
- Ο διάλογος στη Θεσσαλονίκη καλύφθηκε με κυρίως παραπολιτικά και κλπ σχόλια της μικρής συμμετοχής και κυρίως δηλώσεων σ. που σηματοδοτούσαν την ιστορική μας «αναδρομή» και όχι την ίδια την προοπτική της «επανίδρυσης» ενός ανοικτού συμμετοχικού κόμματος με καινοτόμες αντιλήψεις συμμετοχής και αυτοοργάνωσης.

AΠOTIMHΣΗ
- Ο δημόσιος διάλογος στη Θεσσαλονίκη στη βάση ήταν απολύτως συμβολικός και κατ΄ ουσία προσχηματικός (παρά υποκειμενικές καλές προθέσεις ορισμένων) με την έννοια ότι:
- δεν έθεσε στο επίκεντρο τα ερεθίσματα των κειμένων για εμβάθυνση σε νέους στόχους, νέες αντιλήψεις και νέους ρόλους στα μέλη, φίλους, πολίτες, δίκτυα, κλπ
- αυτοσχεδίασε σε οργανωτικά ζητήματα ομάδων εργασίας.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα,
η απουσία μίας έστω κεντρικής εκδήλωσης με επίκεντρο κεντρικό ΣΤΟΧΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ όπως
- την έννοια και την ουσίας του ανοικτού συμμετοχικού κόμματος, είτε
- την έννοια της αλλαγής του πολιτικού συστήματος, είτε
- την συμμετοχική έννοια του πολίτη και της πολιτικής, μέσα από τα νέα πολλαπλά εργαλεία του ΠΑΣΟΚ ως σύγχρονου κόμματος της επόμενης μέρας, είτε
- την αποσαφήνιση των απαξιωτικών παλαιοκομματικών πρακτικών και την εναλλακτική πρόταση νέου ύφους, ήθους, αντίληψης και πρακτικής που φέρνει τον πολίτη στο επίκεντρο, είτε
- την έννοια της επανίδρυσης ως την ριζοσπαστικότερη κίνηση ρήξης που επιχειρεί ένα κόμμα εξουσίας της ευρωπαικής αριστεράς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ
- Η καθήλωση της επιρροής σε μηδαμινά επίπεδα επιβεβαίωσε τη σχέση εξάρτησης και έλλειψη χειραφέτησης των μελών και φίλων που είτε απαξίωσαν τις διαδικασίες από άποψη (οπότε υπάρχει θέμα φερεγγυότητας μας στα ίδια μας τα μέλη –φίλους) είτε από ελλειπή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (οπότε πάλι υπάρχει ευθύνη)

- Η όλη διαδικασία έφερε σε πλήρη κυριαρχία ό,τι αποτελεί τροχοπέδη σε ένα άνοιγμα στη κοινωνία για τους στόχους του συνεδρίου, για την ελπίδα του συνεδρίου, για το αύριο του ΠΑΣΟΚ.

- Φοβούμαι ότι μία δημοσκόπηση για τη κομματική μας οργάνωση και το ρόλο της στη Θεσσαλονίκη και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα στελέχη της θα μας σοκάρει…

- Η κατεστημένη αντίληψη της πολιτικής μας, όπου και ο πολιτικός μικροσκοπός αγιάζει τα ενδοκομματικά μας μέσα, είναι βαθειά ριζωμένος και αποτελεί κοινό συστατικό στελεχών που ανεξάρτητα ηγετικών αναφορών, περιέχουν τους ίδιους κώδικες. Κώδικες σκοπιμότητας και όχι αξιών…με καλή δόση εντυπωσιακών πολιτικών διατυπώσεων.

- Ίσως αυτή η κατηγορία να συμπυκνώνει την πλέον εμπεδωμένη χειραγώγηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ μέσα από διαδικασίες που είναι βαθειά ριζωμένες και «επιβεβαιωμένες» στην πράξη ότι δικαιώνουν τους διαμεσολαβητές και όσους τους καθοδηγούν. Θύτες και θύματα ίσως…του βουλευτοκεντρικού μας μοντέλου των χρεωμένων διαμεσολαβητών.

- Αυτοί εξ άλλου θα αποτελέσουν - από την Α΄Θεσσαλονίκης - το στελεχικό δυναμικό που θα «επανιδρύσει» το ΠΑΣΟΚ.

YΠΟΘΕΣΗ
Ίσως σχεδόν καμία από τις αρχές ανατροπών που διατύπωσαν τα κείμενά μας, που διατύπωσε ο σ. Πρόεδρος δεν είναι αποδεκτές στη πράξη, ίσως ούτε και στα λόγια σε αρκετά από τα στελέχη μας στη πόλη μας.
Εξ άλλου μικρές είναι οι αναφορές στις εσωτερικές μας ανατροπές για το ΠΑΣΟΚ που επανιδρύουμε και από επώνυμα στελέχη μας και στις τοποθετήσεις τους στην ΝΟΕΣ.

Δεν είναι τυχαία ίσως το ίδιο το «στρογγυλοποιημένο» λεκτικό των κειμένων και η σημειολογία των οργανωτικών πρωτοβουλιών της Θεσσαλονίκης που επέλεξε ως μόνη εκδήλωση (πλην παιδείας) πχ το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» στη θέση του «νέου μοντέλου του ανοικτού-κόμματος».
Αρκεί μία αποδελτίωση των οργανωτικών λειτουργιών της γραμματείας ΝΟΕΣ Α΄ Θ και πρωτοβουλιών της για να εκτιμηθεί «η ουσία και το πρόσχημα».

ΓΝΩΜΗ
Θα ήθελα να διατυπώσω τη γνώμη ότι ο σ. Πρόεδρος ίσως θα μπορούσε να υπενθυμίσει με προσωπική παρέμβασή του και να βάλει (σε αυτή τη μη ευνοϊκή συγκυρία για τη κομματική ανασυγκρότηση ) ακριβώς το μεγάλο πολιτικό στοίχημα που βάζει το ΠΑΣΟΚ -όχι με τον εαυτό του- αλλά κυρίως με τον πολίτη, τους νέους που δικαιούνται να μπούν στο επίκεντρο της πολιτικής μέσα από την συμμετοχή τους στην επανίδρυση του ανοικτού-συμμετοχικού ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ
1. Θεωρώ ότι μία εκλογική διαδικασία συνέδρων σε τόπους (ΔΟ) που εκ των πραγμάτων μειονεκτούν (σε συνδυασμό και με καιρικές συνθήκες) και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την εκλογή συνέδρων θα χρεωθεί ως σκοπιμότητα στον Πρόεδρο και θα προκαλέσουν πρόσθετη εσωστρέφεια.

2. Εάν οι διαδικασίες δεν θα έχουν την συστηματική εποπτική παρουσία φοβούμαι ότι θα υπάρξουν παρενέργειες εφ όσον μάλιστα γίνουν σε συνθήκες χωροθέτησης σε μη κατάλληλους χώρους, χωρίς μάλιστα την υποβοήθηση των Η/Υ.

3. Η ανάγκη σε παραβάν, φακέλους, σαφείς οδηγίες και για τα χρήματα κλπ ας μη θεωρηθεί δευτερεύουσα.
Ο χειρόγραφος τρόπος και η όλη διαδικασία επιβάλλεται να αποτρέπει συμπεριφορές που ανήκουν σε άλλες εποχές.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
ΓΡΑΦTHKE ( 19-feb-2008 1.23 ) ΚΑΙ … ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ