Νέα Αλλαγή - Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


Πρόεδρε,

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ, ως μέλη της ΝΟΕΣ αλλά πάνω απ' όλα ως νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και με αφορμή την επίσκεψη σου στην περιοχή μας, σου εκφράζουμε με λίγες λέξεις τις σκέψεις μας για το παρόν και το μέλλον του Kινήματος.

Λίγες μέρες πριν το συνέδριο και τίποτα δεν φαίνεται να είναι ικανό να αναστρέψει τη δηλωμένη απογοήτευση του κόσμου, που εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες εκλογές. Τουναντίον, μεγιστοποιείται η απαξίωση της πολιτικής και πλήττει κυρίως τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο της
κεντροαριστεράς.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκεται σε μια λανθάνουσα πορεία αποδόμησης σε ένα πάλαι ποτέ προνομιακό μέτωπο, αυτό της ιδεολογικής και πολιτικής συγκρότησής του.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι απώλεσε την επαφή, την επικοινωνία του με τις ομάδες αυτές που αποτελούσαν διαχρονικά τον προνομιακό χώρο του. Έχασε την ατμομηχανή του, που δεν είναι άλλη από την κοινωνική και πολιτική υπεροχή του! Οι αρχές, οι αξίες και τα οράματα του για ελευθερία, δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία, αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση, συμμετοχικότητα κλπ αλλοτριώθηκαν και κατέστησαν μη πειστικές διακηρύξεις. Ακόμη και το κυρίαρχο σύνθημα των τελευταίων εκλογών, αυτό της νέας αλλαγής, πέρασε απαρατήρητο.

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ πλανάται. Γιατί δεν μπορεί να πείσει για την διαφορετικότητα και την ποιότητα του έναντι της συντηρητικής παράταξης και των λοιπών κομμάτων της αριστεράς;

Η απάντηση αν και πικρή, πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δεν μπορείς να επικαλείσαι ένα νέο ξεκίνημα με παλιά υλικά και βαρίδια της κυβερνητικής πορείας του κόμματος. Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί μομφή κατά της κατά τα άλλα ιδιαίτερα αποδοτικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά αναδεικνύει το τέλος της εποχής αυτής, και μαζί και το τέλος των προσώπων που την εξέφρασαν.
Η μακρόχρονη διατήρηση στην εξουσία, μετέτρεψε το κίνημα σε ένα κλειστό κύκλωμα ημετέρων και κρατικών αξιωματούχων που το οδήγησαν στην πλήρη αποκοπή του από την κοινωνία και κυρίως από το πιο ενεργό και πολλά υποσχόμενο κομμάτι, αυτό των νέων ανθρώπων.

Σήμερα, η ανανέωση του κινήματος, αν και αποτελεί βασική πολιτική σου θέση, φαίνεται να είναι μια ψευδεπίγραφη επιταγή, μια δήλωση κενού περιεχομένου. Δεν υποστηρίζουμε, πρόεδρε, την ανανέωση με όρους ηλικιακούς, αλλά με όρους πολιτικούς. Δεν είμαστε από τους νέους που πιστεύουν ότι πρέπει να αποσυρθούν όλα τα παλιά στελέχη για να παραχωρήσουν τη θέση τους στους νέους.

Πιστεύουμε πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέες ιδέες, ανεξαρτήτου ηλικίας, χρειάζεται την εμπειρία και τη γνώση των παλαιότερων και τη φλόγα και τα οράματα των νεότερων. Διαφωνούμε με κάποιους νέους που εκφράζονται με ξύλινη γλώσσα στην πολιτική, που αναπαράγουν συνθήματα και όρους πεπαλαιωμένους. Η πολιτική ωριμότητα και ο πολιτικός λόγος επέρχονται μέσα από την τριβή με την καθημερινότητα, με την κατανόηση των εννοιών και με την εμπειρία που προσφέρει η συνεχής ενασχόληση με τα κοινά.

Πολύ συχνά ακούμε σε συζητήσεις παλαιότερα στελέχη να λένε «να προτάξουμε τους νέους μπροστά», «να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν», «να δώσουμε τόπο στα νιάτα». Ποιοι όμως το κάνουν πράξη αυτό; Και ποιους τελικά προωθούν; Λίγοι είναι οι άνθρωποι που το πιστεύουν πραγματικά αυτό και οραματίζονται ένα μέλλον που η συμμετοχή των νέων θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ένας από αυτούς είσαι και εσύ Πρόεδρε.

Δεν διεκδικούμε θέση στο πολιτικό σύστημα ως αυτόκλητοι συνεχιστές μιας συντεχνιακής παράδοσης, αλλά πιστεύουμε στην λειτουργία της δημοκρατίας εντός του κινήματος. Οραματιζόμαστε την ίση μεταχείριση όλων υπό το πρίσμα μιας εσωτερικής αυτοοργάνωσης που θα δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα να διακρίνονται οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις.

Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, που να αφουγκράζεται την κοινωνία, να μην λαϊκίζει και κυρίως να πηγαίνει
αντίθετα στο ρεύμα όταν αυτό το απαιτεί η εποχή. Δεν δεχόμαστε άλλους συμβιβασμούς και στρογγυλεύσεις και απαιτούμε καθαρές θέσεις όσο επίπονες και αν είναι αυτές ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους. Στην τελική, επιδίωξη του κινήματος θα πρέπει να είναι η προετοιμασία των συνθηκών μιας πραγματικής ανανέωσης τόσο σε ιδέες όσο και σε πρακτικές που να καθιστούν την νέα αλλαγή αποδεκτή από την βάση του κινήματος.

Θλιβόμαστε και απογοητευόμαστε όταν ακούμε από κάποιους ότι πρέπει να ξαναβρούμε το «παλιό» ΠΑΣΟΚ, αυτό που κέρδιζε τις εκλογές και κυβερνούσε τα τελευταία 20 χρόνια. Μα, αυτός είναι αλήθεια ο μοναδικός στόχος αυτή τη στιγμή; Να κυβερνήσει πάλι το ΠΑΣΟΚ; Ή να επαναπροσδιορίσει του στόχους του και να προσαρμοστεί στη σημερινή κατάσταση της χώρας;

Κάποιοι μιλάνε για ενότητα ενώ ταυτόχρονα δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συναινέσουν με κανέναν, παρά μόνο απαιτούν από τους άλλους να συναινέσουν μαζί τους. Μιλάνε για ανανέωση και αυτοκάθαρση ενώ ταυτόχρονα βγάζουν τον εαυτό τους απ΄ έξω εννοώντας ότι κάποιοι άλλοι (ποιοι άραγε;) πρέπει να απομακρυνθούν γιατί με την παρουσία τους κάνουν κακό στο κίνημα. Πότε επιτέλους θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί;

Πρόεδρε, δεν αντέχουμε άλλο την διαιώνιση ενός τοπικού «διευθυντηρίου» το οποίο ορίζει, χρίζει, ανεβάζει και κατεβάζει, πράττει και λειτουργεί με όρους και τακτικές φράξιας χείριστης μορφής. Και όλα αυτά υπό την πλήρη και σθεναρή υποστήριξη και ανοχή της κεντρικής οργάνωσης του κινήματος. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι με αυτές τις τακτικές, οι τοπικοί άρχοντες και οι αυτοδιοικήσεις δεν αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνία και ως εκ τούτου δεν εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού που εκπροσωπούν.

Σου θυμίζουμε πρόεδρε, ότι εσύ πρώτος έθεσες το ζήτημα της εκλογής των τοπικών αρχόντων και προσπάθησες να υιοθετήσεις μια νέα αντιπροσωπευτική, συλλογική και άμεση δημοκρατική εκλογή τους μέσα από τα όργανα του κόμματος. Τι έγιναν οι εξαγγελίες αυτές; Θα συνεχίσουν τα χρίσματα να «δωρίζονται» σε παρατάξεις που δεν μπορούν και δεν έχουν την πολιτική βούληση αλλά και την ιδεολογική
ταυτότητα, να εκφράσουν τις ιδέες και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να το εκθέτουν στην τοπική κοινωνία;

Κάποιοι τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κατάσταση που είναι σήμερα. Δυστυχώς όμως κανένας δεν παραδέχεται το μερίδιο ευθύνης που πρέπει να αναλάβει. Πόσο μάλλον στην τοπική κοινωνία μας, όπου το κίνημα είναι αποστασιοποιημένο και δεν εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις του στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Καμία σαφή θέση δεν έχει διατυπωθεί για τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης όπως ο αγωγός πετρελαίου και τα χρυσωρυχεία Θράκης, τη στιγμή που όλα αυτά έχουν προκαλέσει την ανησυχία και τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου.
Τότε, ποια η σκοπιμότητα ύπαρξης των τοπικών οργανώσεων και ποιος ο ουσιαστικός ρόλος τους στην αναγέννηση του κινήματος; Είναι θλιβερή η σημερινή εικόνα τους, να αποτελούν πεδία προσωπικών επιδιώξεων και τακτικών και χώρους πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η μεγάλη ευκαιρία του κινήματος είναι μπροστά του. Το επικείμενο συνέδριο, είναι μια πρώτης τάξεως δυνατότητα για μία, αυτή τη φορά, ουσιαστική, πολιτική και πρωτίστως ειλικρινής ιδεολογική και προγραμματική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στο νέο πολιτικό περιβάλλον και στις νέες προκλήσεις της εποχής.
Η δυνατότητα ενός πολιτικού φορέα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, όσο ακραίο και αν ακούγεται αυτό, ακριβώς αντικατροπτίζει την πολιτική και κοινωνική δυναμική του. Την ικανότητα του να αλλάξει την νομοτέλεια των πραγμάτων, να μετουσιώσει τις ιδέες του σε
σαφείς πολιτικές σταθερές και να τις κάνει πράξη.

Το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό κίνημα και για να μπορέσει ξανά να αγγίξει την κοινωνία, θα πρέπει να κατανοήσει ότι στην εποχή της εικόνας, της μετριότητας και της εύκολης πολιτικάντικης ρητορείας, θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και να επιδιώξει να επανατοποθετήσει τις ιδέες και την προοπτική πάνω από όλα.
Τώρα, στην εποχή της απόλυτης κατάπτωσης του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να ανοίξει νέους ορίζοντες, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τα ενεργά μέλη της κοινωνίας. Να ξαναδώσει προοπτική σε μια απογοητευμένη γενιά που φαίνεται να έχει χάσει την πίστη της για αλλαγή.

Πρόεδρε, διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το δικαίωμα να εκφράζουμε λόγο και να συμμετέχουμε στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του κινήματος.

Απαιτούμε από εσένα το προσωπικό σου ενδιαφέρον για να απαλλαχθεί ο τόπος μας από αυτόκλητους εκπροσώπους και καθεστωτικούς μεσάζοντες του πολιτικού συστήματος που ανταλλάσσουν θέσεις και ρόλους μεταξύ τους, αποκλείοντας κάθε προσπάθεια για νέα πρόσωπα και ιδέες.

Πρόεδρε μπορείς να φέρεις την νέα αλλαγή, αρκεί να το τολμήσεις.

Τότε όλοι εμείς οι προβληματισμένοι νέοι θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια για μια νέα κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

Με εκτίμηση,

Τα μέλη της ΝΟΕΣ Έβρου (ακολουθούν πέντε υπογραφές)


To προσυπογράφω, αν και... όχι νέος!

http://tassosdi.blogspot.com/