- Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρους για την ανθρωπότητα ρυθμούς και διαρκώς μεταβαλλόμενες σχέσεις παραγωγής που -ως σύστημα- παρουσιάζει κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙ τον ίδιο τον «πρωταγωνιστή» της ιστορικής εξέλιξης του πλανήτη μας δηλ. τον άνθρωπο μετατρέποντάς τον σε αντικείμενο καταναλωτικό ή απλά αναλώσιμο.
- ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ χαρακτηρίζεται επίσης από την δημιουργία ενός επικυρίαρχου άτυπα διεθνοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος με επίκεντρο την πέρα από γεωγραφικά όρια κινητικότητα των κεφαλαίων.
- Οι υφιστάμενες δομές παραγωγικών διαδικασιών υπόκεινται σε ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ, βάζοντας σε κίνδυνο και ανατρέποντας συστηματικά εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες που χαρακτήρισαν τον περασμένο αιώνα, με την τότε φάση της εκβιομηχάνισης των κρατών.
α. Τα παραπάνω πρώτιστα «επιβάλλονται» από εκείνες τις οικονομικές δυνάμεις που κυριαρχούν στις καπιταλιστικά πλέον αναπτυγμένες κοινωνίες.
β. Κύριο γνώρισμα είναι η αίσθηση ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ που κύρια εκπορεύεται από εκείνες τις δυνάμεις του κεφαλαίου που δρουν πλέον παγκόσμια επηρεάζοντας κυβερνήσεις και πολιτικές που ουσιαστικά ανεξέλεγκτα κακοποιούν τον ίδιο τον πλανήτη.
γ. Την ίδια στιγμή οι όποιες υπάρχουσες διεθνής δομές των κρατών, είτε στα πλαίσια του ΟΗΕ, είτε σε πλαίσια διεθνών οργανισμών, είτε ενώσεων όπως η Ε.Ε., αδυνατούν να ανασχέσουν την πορεία αυτών των δυναμικών.
- Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό ΕΤΕΡΟΒΑΡΕΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ σε οικονομικό, παραγωγικό, εργασιακό, περιβαλλοντολογικό επίπεδο που την ίδια στιγμή αλληλοεπηρεάζονται, αλληλοεξαρτώνται αλλά και αντιπαρατίθενται.
- Οι κοινωνίες, ως ιστορικά και γεωγραφικά σύνολα ανθρώπων που εξ ορισμού έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες και δικαιώματα, και παρόλο που παρουσιάζουν δείκτες ανάπτυξης και σε μεγάλο βαθμό έχουν κοινοβουλευτικά και αντιπροσωπευτικά πολιτεύματα, εν τούτοις υποχωρούν και ανατρέπονται και αποπροσανατολίζονται.
- Το κύριο γνώρισμα δεν είναι τόσο στις «σχέσεις παραγωγής», στο διεθνές εμπόριο, στις νέες εστίες πλούτου, αλλά και φτώχειας, (που πράγματι είναι σημαντικότατα και υπαρκτά) όσο «ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ότι αποτελεί ιστορικά πρωτόγνωρη διαδικασία καπιταλιστικής ομογενοποίησης των κοινωνιών και «μετάλλαξης» της οντολογικής υπόστασης των ανθρώπων σε καταναλωτικά υποκείμενα και παθητικούς δέκτες.
α. Αυτό γίνεται με αφαίμαξη των ποιοτικών τους στοιχείων που αποτελούν την ΙΔΙΟΣΥΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ τους, με επικυριαρχία των καταναλωτικών συμπεριφορών και προτύπων να ποδηγετούν και υποβαθμίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του ανθρώπου.
β. Από ενεργό συνειδητοποιημένο πολιτικό όν, σε ανασφαλές απολίτικο ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΜΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ.
- ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ τεράστια συσσώρευση πλούτου από δίκτυα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν παράπλευρα από την εκάστοτε κρατική εξουσία:
α. ΕΜΠΕΔΩΝΟΥΝ σχέσεις αλληλεπίδρασης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε διακρατικό επίπεδο, τεχνολογικής ικανότητας και γνώσης αιχμής.
β. ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ η εμπέδωση της οικονομικής, πολιτικής, τεχνολογικής και γνωστικής ανισότητας, μέσα από πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες που δρούνε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από ποικίλα δίκτυα οικονομικά και πολιτικά,.
- ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ του ίδιου του διεθνοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος που δεν μορφοποιείται σε συγκριμένα κράτη αλλά διαχέεται σε όλο το φάσμα των κρατών ως ένα ιδιότυπο modus viventi, ως υπερδομή συστήματος.
-Παρ΄όλες τις αντιφάσεις και συγκρούσεις διεθνών συμφερόντων η μεγάλη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη δύναμη που συσσωρεύεται, υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δικαίου στην παγκόσμια κοινωνία.
-Παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα, η σημερινή παγκόσμια κοινότητα των κρατών -παρόλο που υπάρχουν επί μέρους πολιτικές βουλήσεις- αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις αλλά και απειλές για την ίδια την ανθρωπότητα, γιατί:
α. ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ και τα οικονομικά αυτά συστήματα αυτά που ελίσσονται και σε ένα βαθμό ΕΜΜΕΣΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΟΥΝ και
β. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΟΙΝΗ αντίληψη ορθολογισμού για το αυτονόητο διακύβευμα για τον πλανήτη γη και για την έννοια του δίκαιου επίπεδο ανθρωπότητας.
- ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ παγκόσμια επικοινωνία και θεσμική «ισορροπία» συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνιών και κρατών ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ανά στιγμή δυναμιτίζουν τις εύθραυστες ισορροπίες κρατών και πολιτισμών, προκειμένου να χαράξουν νέες στρατηγικές οικονομικές στον παγκόσμιο χάρτη.
ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ έτσι κατά βούληση το δίκαιο είτε του ισχυρού, είτε του προστατευομένου, και απειλείται όχι μόνο η κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά και η ειρήνη σε κάθε περιοχή. Ο παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας ακόμη δεν περνάει αποκλειστικά μέσα από τη βούληση των κοινωνιών και των κρατών μελών του ΟΗΕ.
- ΕΜΕΙΣ, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, πράγματι ξέρουμε ότι, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την ανθρωπότητα:
ο ενημερωμένος, ενεργός και πολιτικοποιημένος πολίτης που καλείται να διεκδικήσει ατομικά και συλλογικά τα δικαιώματα του σε αξιοπρέπεια, σε υγεία, σε εργασία, σε μόρφωση σε πολιτισμό, με αλληλεγγύη, με σεβασμό των άλλων ανθρώπων, κοινωνιών και πολιτισμών. Οι κοινωνίες των ανθρώπων πρέπει να δημιουργήσουν εκείνες τις πολιτικές προϋποθέσεις αυτής της ανατροπής των δεδομένων που περιθωριοποιούν τον πολίτη.
- Εμείς, με το δικό μας κίνημα το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουμε τη διακυβέρνηση της χώρας μας και για να συμβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, ως ιστορικά καταξιωμένη χώρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και στήριξης των ανθρώπινων αξιών στην άμεση γεωγραφική μας περιοχή, την ευρύτερη και παγκόσμια.
- Πράγματι είναι χρέος όλων μας, να εξοπλίσουμε με γνώσεις και δυνατότητες τους νέους πολίτες γνωρίζοντας τις νέες δυναμικές που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο άλλά και σε κάθε τοπικό επίπεδο. Με εργαλείο την ίδια την πολιτική.
- Η ΔΥΝΑΜΗ των Μέσων Ενημέρωσης και κυρίως η τηλεοπτική επιδιώκει «ως σύστημα life style» πλέον να μεταμορφώσει καθημερινά συνειδήσεις και αντιλήψεις.
Θύτες και θύματα εκείνοι που αποτελούν κατ΄ επάγγελμα τους φαινόμενους ως πρωταγωνιστές.
- ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ δεδομένα και στην ίδια την εξελικτική ιστορικά πορεία παραγωγής πολιτισμού τις κατά τόπος κοινωνίες.
- ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΚΑ της χώρας μας τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ και το πώς αυτά παρουσιάζονται, αποδελτιώνονται, κωδικοποιούνται και προβάλλονται από τα ΜΜΕ,
-από τη μία επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά το φιλτράρισμα που γίνεται από τα ΜΜΕ όπου το μικροπολιτικό ακόμη και δεν υπάρχει πρέπει να κατασκευασθεί μέσα από πρόθυμους σ. «πελάτες» καναλιών,
-από την άλλη προτρέπουν όλους μας να πάμε κόντρα στο ρεύμα της εντύπωσης, των υπονοουμένων, της επιφανειακής εντύπωσης, που ως εύπεπτο τηλεοπτικό φαγώσιμο τύπου FAST-FOOD μας σερβίρεται με διανομή κατ΄οίκον.
- Ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα λέμε ότι προσβλέπουμε στην κοινωνία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ και ατομισμού και απαξίωσης της πολιτικής που καλλιεργείται μέσα από ένα σύστημα οικονομικοκοινωνικής συμπεριφοράς.
Αυτή θεωρούμε ότι αντικειμενικά αποτελεί κίνδυνο για την ίδια τη προοπτική της δυναμικής των ανθρώπινων κοινωνιών γενικά της δικής μας ειδικότερα..
-ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ επομένως, όλοι μέσα από τις δικές μας τις συμπεριφορές να δείξουμε πολιτικά έμπρακτα αν αυτά που επαγγελόμαστε θεωρητικά για τους πολίτες, τα εννοούμε και σαν προσωπική μας αξιακή στάση στη περίοδο αυτή το διακύβευμα καταλήγει, κάτι περισσότερο από μία εκλογή Προέδρου- να είναι η ουσία του "θεσμού του κόμματος" ως αξιακού θεσμού της δημοκρατίας, που αποσυντίθεται και αποδομείται με παραπολιτικούς όρους.
- Μάλιστα και με δική μας ευθύνη.Όλων μας. Η μόνη που δεν φταίει είναι η νέα γενιά που μένοντας άναυδη απο το "περιεχόμενο" συμπεριφορών και προσώπων του πράσινου κοινού περιτυλίγματός μας, αναρωτιέται για την "αλήθεια της ίδιας της πολιτικής" και αυτό είναι το χειρότερο.
tassos dikas